Herdenking bij het Indië-monument

04-05-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Vanmiddag vond op de algemene begraafplaats Emaus voor de 23-ste keer de jaarlijkse herdenking plaats van Vlaardingse omgekomen Indiëgangers. Het gaat hierbij in het bijzonder om militairen die tussen 145 en 1950 in Indië en Nieuw Guinea dienden en daar omkwamen. Veteraan Wouter Wetters hield een toespraak waarin hij refereerde aan die periode waarbij de oorspronkelijke militaire inzet ter bevrijding van de Japanse overheersing uitmondde in een koloniaal overheersingsconflict. Maar liefst 200.000 Nederlandse soldaten dienden in die periode overzee in Indië. 

Bij het monument werden de elf namen genoemd die op het herdenkingsmonument staan. Dichteres Lily Touwen, in haar kindertijd geïnterneerd in een Japans gevangenenkamp in Indië, droeg daarbij enkele door haar gemaakte gedichten voor.

Burgemeester Annemiek Jetten legde samen met wethouder Bert van Nieuwenhuizen namens het gemeentebestuur bloemen bij het monument. Daarna werden bloemen gelegd door onder meer veteraan Wetters en werd een kort moment stilte in acht genomen. 

Bekijk de foto'sBedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date