Heeft een collaboratieve robot de toekomst?

29-02-2020 Nieuws Advertorial

Robotisering is een steeds groter wordend onderdeel van de bedrijfsvoering. Zeker bij grote productiebedrijven staat robotisering hoog in het vaandel. Hierdoor kunnen namelijk grote kostenbesparingen bewerkstelligd worden, evenals efficiencyslagen en kwaliteitsverhogingen. Maar heeft een collaboratieve robot ook op de lange termijn toekomst?

Wat is een collaboratieve robot?
Een collaboratieve robot is een robot die de mogelijkheid heeft om náást mensen te werken. Het is dus geen robot die een groot deel van het personeel ontvangt. Een onderscheidende factor van een collaboratieve robot is dat deze eenvoudig met de hand kan worden stopgezet. Vertoont de robot kuren, dan kan deze gemakkelijk tegengehouden worden. Dit in tegenstelling tot een robot die in de grote fabrieken staan. 

Het andere grote voordeel van dit soort robots is dat deze gemakkelijker te programmeren zijn. Hierdoor zijn ze makkelijk in gebruik, kunnen ze snel gebruikt worden en zijn ze ook nog effectief in de bedrijfsvoering. In tegenstelling tot fabrieksrobots zijn de collaboratieve robots ook eenvoudiger in onderhoud en kunnen ze met één druk op de knop in- en uitgeschakeld worden.

Een collaboratieve robot bij productiebedrijven
Steeds meer productiebedrijven kiezen ervoor om collaboratieve robots in te zetten om het personeel te ondersteunen. Zo blijkt uit een artikel van Bakkerswereld dat dit soort robots steeds vaker gebruikt worden om het personeel op te vangen. Er heerst namelijk een steeds groter tekort aan gemotiveerd personeel voor productiebedrijven. 

Een collaboratieve robot kan daarom een belangrijk onderdeel zijn om dit tekort op te vangen. Naast dat het uit nood wellicht een goede optie kan zijn, is het ook voordelig op basis van kosten, efficiency en kwaliteit. Dit maakt het dan ook een interessante investering.

Interessanter werk voor het personeel
Uit onderzoekt blijkt dat het werk voor personeel ook interessanter wordt. Er zitten namelijk ook voor het personeel een aantal belangrijke voordelen aan. Allereerst wordt het werk voor het personeel verlicht. Hoewel een collaboratieve robot niet in staat is om zeer zware objecten te tillen of verplaatsen, kan deze het werk voor het personeel zeker ondersteunen.  

Daarnaast zorgt deze robot ervoor dat het personeel zich op andere zaken kan richten, zoals persoonlijke ontwikkeling, het verdiepen in huidige taken of juist het verbreden van de huidige functieomschrijving. Ook zorgt het voor een grote verantwoordelijkheid voor het personeel. Zij zijn namelijk niet alleen verantwoordelijk voor de uitvoering van hun eigen taken, maar dienen daarbij ook de robot in de gaten te houden.

Kijkend naar de toekomst
De robot is op dit moment al een steed groter wordend onderdeel van de maatschappij aan het worden. Met de huidige ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence, Machine Learning en de robotisering, valt het niet te betwijfelen dat dit zich nog verder gaat ontwikkelen. Moet het personeel van productiebedrijven zich dan zorgen maken? Nee, dat is nog niet nodig.

De robots moeten op dit moment nog handmatig ingesteld worden en zijn daarnaast een prijzige investering. Dit maakt het dan ook voor veel MKB-bedrijven nog niet interessant om te investeren in deze vorm van robotisering. Daarnaast worden collaboratieve robots náást het personeel ingezet. Er is dus geen sprake van vervanging.