Hebt u ook al goede voornemens?

20-12-2019 Nieuws Advertorial

VLAARDINGEN - Het is weer deze tijd van het jaar. Ik houd er niet zo van, goede voornemens bij de jaarwisseling. Maar dit jaar heb ik er toch eentje: meteen begin januari kijken hoeveel netto stroom ik nu gebruik met mijn nieuwe warmtepomp erbij, en dan ter compensatie het nodige aantal certificaten nemen in het zonnedak van de VEC op de Koninginnelaan. Daar zijn nog een handjevol certificaten van over, dus als ik snel ben gaat het vast nog lukken. Mooi voor mijn portemonnee en mooi voor de duurzaamheid. 

Een beetje positief blijven over het klimaat valt soms niet mee. Vanuit Madrid kwamen veel sombere geluiden. Het was weer niet gelukt om mondiaal afspraken te maken samen een tandje bij te zetten. De nieuwe Europese Commissie was wel met een ambitieus plan gekomen, de Green Deal. De regeringsleiders hadden ook meteen al een gezamenlijke, verhoogde ambitie afgesproken waarbij alleen Polen nog een slag om de arm hield. Maar ook over deze EU plannen werd door velen geschamperd en gespeculeerd dat het allemaal wel weer niet zou lukken. 

Volgens mij is dat te somber gedacht. Bij discussies in de EU en nog meer in de Verenigde Naties moet uiteindelijk iets afgesproken worden waar iedereen volledig achter gaat staan. Als dat niet lukt, lijkt het alsof er niets lukt. Maar dat is helemaal niet zo. Vergeleken met 10 of 15 jaar geleden is er geweldig veel veranderd. De acceptatie dat er grote inspanningen nodig zijn om klimaatverandering te beperken is enorm toegenomen. Het aantal landen dat serieuze maatregelen treft om de uitstoot te verminderen is sterk gegroeid. De VS doet officieel niet mee aan het akkoord van Parijs, maar de Amerikaanse staten en grote steden en ook een groot deel van het Amerikaanse bedrijfsleven doen allemaal wel mee. Op dezelfde manier zijn de landen het weliswaar nog niet over alles eens, maar er gebeurt nu veel meer en er zijn veel bewegingen in de goede richting. Dus eigenlijk echt geen reden om zo te somberen. 

Uiteindelijk gaat het erom dat er heel veel stappen in de goede richting worden gezet. Door grote landen en grote bedrijven. Maar ook door kleine partijen, door u en door mij. Als iedereen nou iets doet, komen we samen een heel eind verder. En zo komen we toch bij een positieve conclusie. Als u ook iets wilt bijdragen en nog een goed voornemen zoekt voor de jaarwisseling, denk dan eens aan uw eigen stroomverbruik of dat van uw bedrijf. Als u in postcodegebied 3131, 3135, 3136, 3137 of 3138 woont of daar uw bedrijf hebt, dan is meedoen met het collectieve zonnedak van het Vlaardings Energie Collectief misschien een interessante optie. Maar weest u dan wel snel met uw goede voornemen, want er zijn nog maar een handjevol certificaten beschikbaar. 

Marianne Rots
Namens het VEC

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date