Categorieën

Service

Hart van Nederland filmt protesten Eksterlaan

Hart van Nederland filmt protesten Eksterlaan
Nieuws

Hart van Nederland filmt protesten Eksterlaan

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 02-10-2015
  • Nieuws
Hart van Nederland filmt protesten Eksterlaan

Protesterende bewoners aan de Eksterlaan

VLAARDINGEN - Vanochtend was een cameraploeg Hart van Nederland bij de flats aan de Eksterlaan aanwezig om er opnames te maken. De bewoners van de Eksterlaan en omgeving protesteren tegen de mogelijke aanleg van een ontsluitingsweg dwars door hun wijk.

De weg waar het om gaat komt vanaf het sportpark dat op het tunneldak van de verlengde A4 Delft-Schiedam wordt gebouwd. Links en rechts van het sportpark dat nu aangelegd wordt zijn al parkeerplaatsen aangelegd, allemaal nog op Schiedams grondgebied, maar aan ‘onze’ kant wel zo’n beetje tegen de stadsgrens van Vlaardingen. Om het sportpark aan de Vlaardingse kant toegankelijk te maken wil de gemeente Schiedam graag een ontsluitingsweg die langs de flats aan de Eksterlaan komt te liggen en richting Korhoenlaan gaat. Hier is nu al een weg, maar die loopt ‘dood’ en leidt slechts naar de parkeerterreinen van de hoge flats.

En ontsluitingsweg zou in veel opzichten de wijk belasten; druk verkeer, meer uitstoot van auto’s en veel meer herrie. Met de aanleg van het sportpark en de parkeerplaatsen aan de Vlaardingse kant lijkt de gemeente Schiedam hier echter wel op aan te sturen.

Verschillende politieke partijen voeren met elkaar al overleg welk standpunt hierover in te nemen, maar niemand lijkt nog het achterste van zijn tong te laten zien. Naar aanleiding van vragen in de gemeenteraad van onder meer Nol Kloosterman van de VVD en Arjan Sterenberg van de SP is er wel een toezegging gedaan: verantwoordelijk wethouder Ruud van Harten beloofde dat het college aanstaande dinsdag 6 oktober met een raadsvoorstel komt.

Niet alleen de ontsluitingsweg zal een probleem vormen voor de Eksterlaan. Tussen Vlaardingen en het sportpark op de A4 in Schiedam liggen nu nog slootjes. Als Schiedam daarover, op eigen grond, bruggetjes gaat aanleggen dan is het een peulenschil om vanuit de Holy op het sportpark te komen. De bewoners van de Eksterlaan verwachten dan echter dat de parkeerdruk in hun buurt ongewenst groot wordt. ,,Al die auto’s van al die bezoekers worden dan hier neergezet, en dat is gewoon teveel’’, aldus een omwonende. ,,En dan heb je ook nog die gigantische lichtmasten. Je hoeft straks je lampen in huis niet meer aan te doen, want ze schijnen van de sportvelden zo bij je naar binnen!’’

Hart van Nederland met de beelden van Vlaardingen is vanavond rond elf uur te zien op SBS 6