Haringkoppen verbinden

11-08-2019 Nieuws Wilma Hollander

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag Wilma Hollander (Griekenland).

Het hoogtepunt van de Griekse zomervakantie –  Maria Hemelvaart op 15 augustus – nadert met rasse schreden. We kijken er halsreikend naar uit. Niet vanwege het hemelse feest, dat gaat ongetwijfeld zoals altijd weer grotendeels aan ons voorbij. Nee, het is meer vanwege het feit dat in de dagen erna de extreme warmte en de ‘drukte’ in ons dorpje gelukkig weer zullen gaan afnemen. Drukte tussen aanhalingstekens, uiteraard, want vergeleken bij heel veel andere Griekse bestemmingen is het hier in Pilion natuurlijk gewoon superrustig. Maar goed, als je kijkt naar de andere tien maanden van het jaar dan zijn juli en augustus nu eenmaal een stuk levendiger dan wij gewend zijn - al is het wel leuk levendig. We hebben voornamelijk Griekse vakantiegangers hier, en ja, dat is toch ook net weer even anders dan wanneer Pilion overstroomd zou worden door hordes buitenlandse toeristen.

Vanwege die alsmaar aanhoudende warmte maak ik helaas ook niet zo heel veel mee momenteel. Het is meer geduldig wachten tot het overgaat, en de ene zomer kan ik daar beter tegen dan de andere. Dit is zo’n zomer dat ik het behoorlijk zat ben, en snak naar een flinke regenbui en temperaturen van vijfentwintig in plaats van vijfendertig graden. Maar... klagen doe ik niet, want per slot van rekening was ik degene die zo nodig naar Griekenland wilde emigreren. Dus klem ik mijn tanden op elkaar, veeg ik de zweetdruppels uit mijn gezicht en zet ik de ventilator of de airco maar weer een tandje hoger. En die afschuwelijk rotmuggen mep ik gewoon drie slagen in de rondte als ik ze zie. Dat weten ze inmiddels, dus zorgen ze er nu voor onzichtbaar te blijven wanneer ze hun jeukende bultjes overal op mijn onschuldige en veel te blote lijf achterlaten. Ik heb in de afgelopen maanden dan ook al heel wat tubes Fenistil – de hier gangbare anti-jeuk gel – versleten. Het helpt uitstekend, dat wel, maar ik vind het toch echt veel fijner als ik die tube niet langer ieder moment van de dag met me mee hoeft te slepen!

Als gevolg van de warmte breng ik noodgedwongen veel tijd door binnenshuis en omdat ik toch nog een beetje in lummeltijd vertoef, lummel ik dan graag een beetje op het internet rond. Ik blijf het leuk vinden, al die grappige poezen- en hondenfilmpjes. En hebt u weleens zo’n filmpje bekeken met van die hardop schaterende baby’s? Ongelooflijk, hoe aanstekelijk dat is. Om niks natuurlijk, maar dat doet er helemaal niet toe. Lachen is gezond voor een mens, en ik vind katten en honden en baby’s nu eenmaal veel en veel leuker om naar te kijken dan die zogenaamd ‘leuke’ valpartij-filmpjes. Al die doodsmakken die mensen daarin maken... Nee, dank u, niks voor mij. Als afwisseling op al dat gelach en gegier schakel ik na een poosje meestal over naar America’s of Britain’s got Talent-filmpjes. Die zijn namelijk weer goed voor een brok in de keel, zoals de kippenvel oproepende vertolking van Imagine door ene Chris Kläfford. Echt prachtig en de moeite van het beluisteren zeker waard! Maar ja, na een aantal tranentrekkers heb ik dan toch wel weer behoefte aan iets vrolijkers. Tegen die tijd begin ik meestal wat rusteloos te worden en zoek ik graag van die meegalmnummers op. En ja, dan kom ik op de een of andere manier toch altijd al snel bij onze eigen Wannebiezz uit! Zo ook gisteren, toen ik een beetje baldadig hun Feijenoord-medley opzette. Nu heb ik eigenlijk heel weinig met voetbal en ben ik wat de desbetreffende club betreft blijven steken bij Coen Moulijn en Willem van Hanegem. Hoe vreemd is het dan om te ontdekken dat je dus echt alle woorden uit die Medley feilloos mee kunt galmen?

‘Afkomst verloochent zich niet...’ schreef ik daarna opgetogen op mijn FB-pagina, en ik deelde het berichtje in een opwelling ook maar even in de Wanneklets-groep, een groepspagina voor de echte Wannebiezz-liefhebbers. Kletsen doe ik nu eenmaal graag, dus binnen no-time kletste ik er in de reacties onder het berichtje met een paar mij totaal onbekende groepsleden lustig op los – over het prachtige optreden van ‘onze Wannebiezz-mannen’ onlangs in de Kuip, en natuurlijk ook over de nieuwe single Jatoch-Nietan-Echwel! Wat een leuk filmpje hoort daar trouwens bij! Behalve de Wannebiezz zag ik tot mijn grote verrassing daarin nog een aantal andere, mij zeer bekende en bevriende Vlaardingers voorbijschuiven. Altijd leuk om hen zo even ‘op afstand’ terug te zien!

Afijn, lang verhaal kort: een van de ‘Wanneklets’dames, ene Jetta Miller, maakte mij erop attent dat de nieuwe single vanmorgen te horen zou zijn bij Radio Rijnmond. Nu is het internet hier niet altijd even betrouwbaar, en om er zeker van te zijn dat ik dat heuglijke feit niet zou hoeven te missen, beloofde zij heel spontaan om het voor me op te nemen. En ja hoor, nog geen kwartier na de uitzending zag ik in mijn Messengerbox al een spraakbericht verschijnen met daarin de radio-opname. Waarvoor, lieve onbekende Jetta, ook hier nogmaals mijn hartelijke dank!

Dit kleine gebaar van een totaal onbekende uit mijn verre geboortestad bracht een brede glimlach op mijn gezicht, nog voordat ik mijn mond opendeed om gezellig en luidkeels met Jatoch-Nietan-Echwel! mee te galmen. De Vlaardingse slogan ‘Haringkoppen verbinden...’ is namelijk geen loze marketing-kreet, verzonnen door een slimme copywriter. Nee, het is gewoon echt waar. Verbinden hoeft niet ‘groots’ te zijn. Het zit gewoon in kleine dingen, zoals een Wannebiezz-plaatje van Radio Rijnmond in een verre Griekse mailbox droppen, het zit in een hitsingle-videoclip maken met je Vlaardingse vrienden en ja, het zit misschien ook wel een beetje in een Vlaardingse column schrijven vanuit ‘den Vreemde’.

Eigenlijk heel logisch, nu ik er zo even over nadenk. Behalve dat recentere ‘Haringkoppen verbinden’ hebben wij Vlaardingers immers nóg een beroemde slogan, eentje die ons al met de paplepel wordt ingegoten:

         ‘...en datte me Haringkoppen zijn, dat zulle ze we-e-ten, overal, overal!’ ;-)

 

Yiasou uit Pilion!

 

Wilma HollanderGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date