Categorieën

Service

Haring moet zwemmen en Leo Fontijne weet hoe

Haring moet zwemmen en Leo Fontijne weet hoe
Nieuws

Haring moet zwemmen en Leo Fontijne weet hoe

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 14-06-2018
  • Nieuws
Haring moet zwemmen en Leo Fontijne weet hoe

Leo Fontijne met de nieuwe "1018 Flardingha" korenjenever

VLAARDINGEN – Leo Fontijne van distilleerderij Van Toor aan de Maassluissedijk heeft het ‘m weer geflikt: met al zijn kennis en vakmanschap bedacht, ‘ontwierp’ en distilleerde hij een nieuwe jeneversoort. Vandaag presenteerde hij zijn nieuwste product aan Vlaardingen24, waarbij we natuurlijk ook even mochten proeven.

,,Toen ik tien jaar geleden het predicaat ‘Hofleverancier’ kreeg heb ik het fust dat toen leeg kwam gevuld met hoofdzakelijk moutwijn, van 51%’’, vertelt Leo Fontijne. ,,De jenever die ik er nu van heb gemaakt, heeft dus uiteindelijk  die volle tien jaar op fust gelegen, gelagerd noem je dat. Bij het distilleren gebruik ik normaal gesproken een systeem waarmee alle mineralen uit het water worden gehaald; je krijgt dan een heel zuiver water, maar deze keer heb ik dat achterwege gelaten. In de praktijk betekent dat dat je een residu kan aantreffen in een fles, maar ik wilde eens wat heel anders doen’’.

Leo bottelt het destillaat in stenen kruiken en het etiket is voorzien van de benaming “1018 Flardingha, Oprechte Hollandse korenjenever”. Het refereert aan het jaar dat de Slag bij Vlaardingen werd gestreden. Leo: ,,Mede daardoor besloot ik geen ‘reversed osmose’ toe te passen, waarbij die mineralen dus verdwijnen. Immers, in die tijd gebeurde dat ook niet’’.

Wat opvalt zijn de handgeschreven kaartjes die aan elke stenen kruik hangen. ,,Daar staat op dat dit product gedistilleerd is op een plek die gelegen is op de resten van de burcht van Dirk de Derde’’, aldus Leo. ,,Ik heb eens een boekje geleend van Jacques van Toor over de historie van Vlaardingen, en daar stond dat in beschreven. Vandaar dat kaartje’’.

We bekijken het beetje jenever dat Leo inschenkt: een zacht gelige kleur en de aroma’s komen je tegemoet. De smaak is bijzonder zacht. Leo Fontijne: ,,De moutwijn die de basis vormt bevat gerstemout, mais en rogge. In de zogeheten ‘naloop’ zit een deel van de fermentatieproducten, dus die gebruik ik niet, evenals de ‘voorloop’. Ik gebruik daardoor dus 10-15 % van mijn alcohol niet. Je krijgt wel daardoor een zuiver en (h)eerlijk product. Tot eind 19-e eeuw werd in de branderijen in Schiedam voornamelijk moutwijn gebruikt als basis voor jenever. Kort daarop kwam de alcohol uit melasse in zwang, een restproduct van de suikerverwerkende industrie. Die was ook nog eens lager belast met accijnzen waarbij de branderijen geleidelijk aan, maar steeds meer, melassealcohol gingen bijmengen. Dat is volstrekt karakterloos, het heeft kraak noch smaak. In mijn visie is dat de ondergang geworden van de meeste branderijen waarvan er in 1886 nog zo’n 400 waren’’.

Leo heeft bij Unilever destijds veel geleerd over zijn vak, maar de werkelijke liefde ervoor begon al te komen op 6-jarige leeftijd. Ik kwam toen weleens bij distilleerderij Meeder en vond dat bijzonder indrukwekkend, het beeld van die ketels in dat gedempte licht in die hal. Ik ben toen het kon uiteindelijk bij Herman Jansen in Schiedam vakantiewerk gaan doen en heb daar verder kennis gemaakt met het vak van distillateur’’.

Wordt de nieuwe jenever, de 1018 Flardingha, vast onderdeel van het productieproces? ,,Dat niet’’,  besluit Leo. ,,Er is zoveel als dat er in het betreffende fust kon en daarna is het op en komt het niet terug. Dat kan ook niet, want dan moet je tien jaar wachten omdat het weer tien jaar moet ‘lageren’’’.

Wie niet achter het net wil vissen kan vanaf vrijdag 15 juni terecht voor deze jenever bij een drietal zaken in Vlaardingen: De Bourgondiër aan de Billtonlaan, Wines & More op winkelcentrum De Loper en bij Tulpglas op de Hoogstraat. Prima in combinatie met een nieuwe haring!