Hamsteren? Nee, ont-hamsteren!

13-03-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Waarschijnlijk denkt een goed deel van onze medemensen dat binnenkort er aan alles tekort is. Er wordt dus flink gehamsterd, en op een zeker moment was er bij veel supermarkten in bijvoorbeeld Holy geen wc papier meer te krijgen. Ook de houdbare conserven en de afbakbroodjes en pasta vonden gretig aftrek. Dat wordt voor een aantal onder ons dus macaroni eten tot ergens in september.

Het hamsteren wat mensen doen is volslagen irrationeel; er is eigenlijk nergens gebrek aan, en met productie van goederen, de distributie en het transport zit het ook wel goed. Maar doordat er veel mensen hamsteren grijpen veel anderen later op de dag mis. Terwijl de één voor een maand of drie toiletpapier in huis heeft, moet de ander zuinig aandoen totdat er (morgen?) weer bijgevuld is. Mensen lijken door angst gestuurd te worden en als je het de één ziet doen dan kun je toch niet achterblijven? Als iedereen zich inhoudt dan is er genoeg voor iedereen. Juist hamsteren creëert nu schaarste.

Dominee Guus Fröberg van de Bethelkerk verwondert zich er over op social media. Als variant op ‘de mens is voor de mens een wolf’ uit Fröberg zich met ‘de mens is voor de mens een hamster’. Fröberg pleit er vervolgens voor te onthamsteren, ofwel alles wat je teveel hebt weer in te leveren:
Gerelateerd