Halloween en 'spookachtige figuren'

14-11-2021 Nieuws Cora Vlug-Bot

VLAARDINGEN/DOYLESTOWN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten).

Mijn trip naar Vlaardingen en omstreken is met vlag en wimpel geslaagd. Heerlijk, om na twee jaar en drie maanden weer te kunnen knuffelen. In al die twintig jaren dat ik heen en weer vlieg, heb ik nog nooit zo relaxed gereisd als deze keer. Het vliegtuig richting Nederland was voor veertig procent gevuld /67p087-met reizigers. De vlucht terug naar de Verenigde Staten was hooguit voor twintig procent bezet. Ik kon languit een film kijken en een dutje doen. Geen lange rijen bij security en de douane. Na de landing stond ik binnen twintig minuten buiten. Nog nooit eerder vertoond, heel relaxed                                                           
Dat zal nu wel weer anders zijn, want sinds 8 november mogen de toeristen uit Europa weer naar de Verenigde Staten. Weer thuis en overal zijn de voortuinen, balkonnetjes en stoepen weer in Halloweendecoraties gehuld. De herfstkleuren zijn op z’n mooist in de Indian Summer zonneschijn. Mijn favoriete tijd van het jaar in de USA. In Nederland vieren we ook Halloween, overgevlogen uit de Verenigde Staten. Maar wat is Halloween nu eigenlijk?

De oorsprong van Halloween gaat terug tot het Oude Keltische Festival Samhain. De Kelten, die 2.000 jaar geleden leefden, voornamelijk in het gebied dat nu Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Frankrijk is. Samhain was de viering van het nieuwe jaar op 1 November. Deze dag markeerde het einde van de zomer, de oogst en het begin van de donkere, koude winter. De Christenen zouden tijdens Allerheiligen de heiligen en de spirituele verbinding tussen Hemel en Aarde eren. Halloween is geïnspireerd door de avond voor Aller Heiligen, die beter bekend stond als All Hallow’s Eve. De lijn tussen onze wereld en het hiernamaals was bijzonder dun rond de tijd van All Hallow’s Eve. Vooral de oogsttijd, met z’n lange nachten en lage temperaturen was het leven moeilijk tijdens de Middeleeuwen. De dood loerde altijd om de hoek en geesten zouden vrij rondlopen in de Oogstmaand Oktober. Hier komen de griezelige verhalen en de spookachtige karakters vandaan.

Waarom de kinderen zich in kostuums kleden en bij vreemden aan kloppen om iets lekkers te vragen kan ook weer worden herleid tot de Oude Kelten, vroegere Rooms-Katholieken en de Britse politiek uit de zeventiende Eeuw. Trick-or-treat was niets minder dan dorpsbewoners die zich verkleden als geesten, demonen en andere kwaadaardige wezens, waarbij ze capriolen uitvoerden om de boze geesten weg te jagen, in ruil voor snoep. Zo zie je maar weer dat er altijd al slimme mensen bestaan hebben die mis/gebruik maken van situaties.

In De Verenigde Staten werd Halloween geïntroduceerd in de tweede helft van de negentiende Eeuw. Grote groepen Ierse en Schotse immigranten brachten hun gewoontes met zich mee. Zo hebben de Nederlanders in diezelfde periode St. Nicolaas geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Deze werd later Santa Claus. In de VS werd in deze tijd ook de eerste Jack-o’-lantern ontworpen. Een uitgeholde pompoen die op een gezicht lijkt. Wereldwijd is dit nu wellicht het bekendste symbool van Halloween. Gedurende een groot deel van de twintigste Eeuw was Halloween vooral een kinderfeest, maar sinds de jaren tachtig werd het steeds meer ook een feest voor volwassenen. De verkleedpartijen en het griezelaspect werden steeds belangrijker. Wil je niet meedoen aan deze gekte, dan doe je de gordijnen dicht of het licht uit. Zo laten de trick-or-treaters je met rust en gaan je huisje voorbij.

In 1989 is Halloween voor het eerst geïntroduceerd in Nederland. Uit een onderzoek in 2018 is gebleken dat inmiddels meer dan de helft van de Nederlandse bevolking Halloween viert. Daarentegen ook veel tegenstanders voor dit uit Amerika overgekomen heidense commerciële gedoe.

Het was bij ons in de straat ieder geval weer gezellig. Veel prinsesjes, superhelden, spookjes en skeletten aan de deur, die gretig hun duik nemen in de snoeppot. De hond van de buren was verkleed als een draak. Ik weet niet of de hond hier echt blij mee was, maar verder heeft hij een prima hondenleven, dus ok dan maar. Ik had m’n heksenmuts nog opgezet, maar daar keken die ukkies niet naar. De snoeppot was toch wel het allerbelangrijkste. Alle geesten, en gruwelverhalen ten spijt.

Ik hoop voor alle Haringkoppen dat Sinterklaas gisteren veilig is aangemeerd en dat Covid niet nogmaals het mooie feest heeft verhinderd. Ik zal de Goede Sint weer missen, maar bestel wel online wat lekkers voor de één of andere hoek. Doe de Sint de groeten van me.

Cora Vlug-Bot

 

 

 

 Gerelateerd