Grote schoonmaak in groot riool: wat merkt u ervan?

14-11-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De ene rioolbuis is de andere niet. Onder de Dillenburgsingel ligt een knoeperd van een rioolbuis! En die buis krijgt vanaf maandag 25 november een schoonmaakbeurt. Een klusje waar twee schoonmaakploegen gewapend met hogedrukspuit, zuigwagen, camera en ‘flubbers’ op af gaan.

De rioolbuis die vanaf de Lepelaarsingel onder de Dillenburgsingel loopt naar het gemaal aan de Holysingel is een verzamelbuis. Het is een hoofdader van de wijk Holy. Het is een buis van 1,5 meter hoog. U kunt er bijna in lopen!

Een hele klus dus, om dat schoon te maken en te inspecteren. Om de periode van overlast zo kort mogelijk te maken, werken de ploegen 16 uur per dag van 06.00 tot 22.00 uur. Hierdoor hoopt de gemeente het werk in 2 weken te kunnen afronden. 

Flubber

Voor de klus wordt het riool in gedeeltes afgesloten met een zogenaamde flubber, een bal die opgeblazen wordt tot hij het riool volledig afsluit. Met een hogedrukreiniger wordt dit gedeelte van het riool schoongespoten terwijl het water weggezogen wordt. Als het stuk buis schoon is, maakt een camera inspectiebeelden. Als het werk gedaan is, is een volgend deel van het riool aan de beurt.

De werkzaamheden maken deel uit van het rioolonderhoud. Alle Vlaardingse riolen worden ongeveer 1 keer per 10 jaar gereinigd en geïnspecteerd. Op basis van de inspectiebeelden krijgt de gemeente inzicht in verdere nodige onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast is er de jaarlijkse schoonmaak van straatputten en trottoirkolken. 

Wat merkt u van de werkzaamheden?

Tijdens de werkzaamheden kunnen omwonenden last hebben van geluidshinder en is er enige verkeershinder. Gedurende het schoonmaakproject staan grote werkwagens steeds op een andere plek in de straat langs de kant. Hierdoor is het nodig een deel van het fietspad af te sluiten en moeten fietsers dus even afstappen. De straat hoeft niet afgesloten te worden voor autoverkeer al kan het voorkomen dat een zijstraat korte tijd afgesloten wordt. De werkzaamheden vinden ook nog voor een klein deel plaats op de Holysingel, dus ook daar kan enige overlast ervaren worden.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date