Groen (doen!) in Vlaardingen

20-03-2018 Nieuws Debby Sikking

VLAARDINGEN - Debby Sikking van Team Klavertje Vier betoogt in een ingezonden brief wat je zelf kunt bijdragen aan meer groen in Vlaardingen.

,,Recentelijk komen er veel berichten voorbij over het langzaam uit het straatbeeld verwijderende bomen. De schuldige is makkelijk gevonden bij de ander: de gemeente die bomen laat kappen omdat ze te duur in onderhoud zijn of omdat de straat opgehoogd moet worden of een projectontwikkelaar die geen ruimte laat voor openbaar groen. Maar openbaar groen is toch niet het enige groen wat we hebben in Vlaardingen? En een ander is toch niet de enige die verandering kan brengen in het vergroenen van de stad? Want stel jezelf eens de vraag: wat doe ik eigenlijk zelf aan groen in de stad? Of misschien een betere vraag: wat kan ik ZELF doen aan het vergroenen van de stad. Minder openbaar groen? Tijd om zelf wat te planten! En zijn al die tegels in de tuin echt nodig? Van een plant of boom wordt het echt een stuk groener! Van patiofruit tot ballerinaboom (google-tip!), van appelboom tot zomerlinde: bomen zijn er echt in alle soorten en maten en voor alle budgetten en alle soorten tuinen!


Bomenkap

Soms is bomenkap echt nodig. Ook bomen, hoe mooi ze ook zijn hebben een maximale levensverwachting. Hoe oud een boom kan worden hangt af van de soort maar ook van omstandigheden als standplaats, bestrating en grondsoort.  Als de maximum leeftijd (bijna) bereikt is, wordt de kans op omwaaien en het afbreken van takken groter. In een dichtbevolkt gebied als Vlaardingen brengt dit een grote kans op schade met zich mee. Daarnaast kunnen bomen ook ziek worden: kastanjeziekte, iepenziekte, essentaksterfte, allemaal ziektes waardoor de boom uiteindelijk zal sterven, kappen is de enige oplossing. 
Om te bepalen welke bomen gekapt moeten worden laat de gemeente een soort bomen-apk, een vta keuring, uitvoeren. Zo weet de gemeente welke bomen nog even meekunnen en welke (helaas) gekapt moeten worden.
 

Herplanten

Belangrijk is wel dat er weer voldoende bomen terug geplant worden want het herplanten van de bomen gebeurt echt niet overal… Brieven aan de gemeente met de vraag ‘waar zijn onze bomen gebleven?’ kunnen helpen.

Op  de Dijklaan zijn wel bomen herplant: loopt u maar een met google streetview door die straat. Op de foto's (genomen in juni 2014) staan nog oude kastanjebomen. De gele bladeren verraden dat de bomen in juni 2014 ziek zijn, ze moesten tegen de vlakte. Nog geen maand nadat de oude bomen gekapt werden, zijn er jonge boompjes aangeplant. Toen ze de grond in gingen waren het, vergeleken bij de machtige kastanjebomen die er stonden, iets wat armoedige stokjes. Nu zo'n 2 (?) jaar later beginnen het heuse bomen te worden. Fiets er eens langs en zie ze staan!
 

Groen, doen!

Tot slot: het doet mij goed dat mensen zich oprecht druk maken over groen in Vlaardingen en zich daarover uitlaten. Dat doe ik ook maar als je mij vraagt: wat doe je eraan? Dit weekend heb ik drie bomen in mijn tuin geplant en de tegels uit de tuin getrokken, heerlijk: (welcome) back to nature!'' 

 

Namens Team Klavertje Vier,

Debby SikkingGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date