Gratis OV voor AOW-ers per 1 december

30-10-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Vlaardingers met AOW kunnen vanaf 1 december gratis met het Openbaar Vervoer. Er is één maar: dit geldt alleen voor mensen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. de maatregel loopt voorlopig voor de periode van een jaar tot en met 30 november 2019.

Alle 16.000 AOW-gerechtigden in Vlaardingen krijgen begin november een brief van de gemeente waarin wordt uitgelegd onder welke voorwaarden gebruik gemaakt kan worden van vrij reizen en dat achteraf steekproefsgewijs controle zal plaatsvinden op het correct gebruik van de regeling door de gebruikers.

Anders dan aanvankelijk de bedoeling was, komt er geen inkomenstoets vooraf. De kosten daarvan liepen zodanig op dat ze niet meer in verhouding stonden tot het gratis reizen zelf. Zoals de gemeente het verwoordt: 'enkel en alleen om uit te sluiten dat iemand die er geen recht op heeft wel gratis van het OV gebruik gaat maken'. Controle achteraf sluit volgens de gemeente ook uitstekend bij aan de gewenste andere houding van de overheid (van wantrouwen naar vertrouwen) zoals benoemd in het raadsprogramma bij armoedebeleid.Gerelateerd