Gokkastenkoning sponsort ONS.Vlaardingen

22-09-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Rechtsonderin wordt De Vries Speelautomaten genoemd

VLAARDINGEN – Het Vlaardingse bedrijf “De Vries Speelautomaten” sponsort activiteiten van de politieke partij ONS.Vlaardingen en daarmee overschrijdt de partij mogelijk een grens. Dat is in het kort de strekking van een brief die de SP heeft gestuurd aan burgemeester Annemiek Jetten. SP fractievoorzitter Frank Hoogervorst heeft de burgemeester verzocht om uit te zoeken om hoeveel geld dat gaat, of hiermee de regels voor integriteit zijn overschreden en zelfs of er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd.

De SP noemt twee zaken in het bijzonder waarbij sprake was van sponsoring van ONS.Vlaardingen door De Vries Speelautomaten: Tijdens de verkiezingscampagne organiseerde ONS.Vlaardingen op 15 maart 2014 een muziekfestival aan de Westhavenkade, waarbij onder meer Hans Dulfer optrad. Daarnaast deelt de fractie met kerst jaarlijks pakketten uit. In beide gevallen heeft ONS.Vlaardingen overigens De Vries als sponsor genoemd.

Wat echter volgens de SP opviel, is dat de fractie van ONS.Vlaardingen afgelopen raadsvergadering wel zeer nadrukkelijk de kant van De Vries Speelautomaten koos toen er gesproken werd over de vergunning voor een speelautomatenhal. ,,Het betoog van Frans Hoogendijk leek als twee druppels water op dat van de advocaat van De Vries, die eerder namens deze ondernemer insprak bij de raad’’, aldus de SP. ,,Daarnaast waren de twee door ONS.Vlaardingen ingediende amendementen geheel in lijn met het betoog van de advocaat van belanghebbende’’.

Inmiddels heeft raadslid Ron Boers via een persverklaring gereageerd: ,,De Vries ondersteunt al vele jaren lokale initiatieven en clubs’’, aldus Boers. Over het muziekfestival, op affiches destijds noemde de partij dit het “ONS.Festival”, zegt Boers dat meerdere muzikanten hier gratis optraden. Eén van die artiesten was overigens Ron Boers zelf, met zijn band Moods. Top act Hans Dulfer zal waarschijnlijk niet voor niets opgetreden hebben.

,,Overigens is sponsoring van politieke partijen in Nederland gewoon toegestaan’’, benadrukt Boers in het vandaag verschenen persbericht. Over de aantijgingen van het debat over de speelautomaten zegt Boers dat collega Frans Hoogendijk nou eenmaal ‘goed ingevoerd was in het dossier’. ONS.Vlaardingen verklaart tenslotte dat de partij geen geheimen heeft en dat de boekhouding beschikbaar is.

Of ONS.Vlaardingen de regels heeft overtreden is afwachten. Volgens de SP wekt het in ieder geval de schijn van belangenverstrengeling op. Raadsleden wordt altijd op het hart gedrukt dat te vermijden en ook in de eed of belofte bij het aanstellen van raadsleden is dat opgenomen. Toen er enige jaren geleden gestemd moest worden in de raad over het afsluiten van de Westhavenkade met ‘pollers’, verliet toenmalig raadslid Hans den Breems de zaal. Den Breems was (en is) één van de ondernemers aldaar en stemde niet mee; ,,Om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen’’, gaf Den Breems toen als commentaar’’.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date