God is even bezig

17-09-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Voor een gezelschap van genodigden zal de Vlaardingse Christel Kerklaan vandaag officieel haar boek “God is even bezig” presenteren. Voor Christel is het niet haar debuut, want ze schreef al eerder mee aan boeken van anderen, waaronder het jubileumboek van Woningstichting Samenwerking (Blik op de stad, 100 jaar wonen in Vlaardingen). Het is wel haar eerste roman onder haar eigen naam. De titel intrigeert en we vragen naar het hoe en waarom ervan.

,,Mijn vader nam vroeger dikwijls de telefoon op met: God is even bezig, kan ik u misschien helpen?’’, vertelt Christel. ,,Dat is de halve verklaring, het andere deel ligt in het feit dat je niet bij de hand wordt genomen, maar je moet je eigen authentieke pad lopen waarbij je het ‘zelf zal moeten doen’. Dat ondergaat ook de hoofdpersoon van het boek, Eva van Lansbergen. Ze wordt aan het begin van het verhaal voor een onmogelijke keuze gesteld. Neemt ze de gigantische erfenis van haar vader aan of ruilt ze hem in voor een onbekend avontuur? De meeste mensen kiezen waarschijnlijk voor het geld, zij kiest anders. Eva is op dat moment dan ook de enige die gelooft in de kans die ze krijgt aangeboden om andere dingen te ontdekken dan te wandelen over een uitgestippeld pad’’.

Christel is al meermalen naar ‘Burning Man’ geweest, een evenement dat jaarlijks wordt gehouden in de Black Rock Desert in Nevada, Verenigde Staten. ,,Ik werd een keer middenin de nacht wakker met het idee voor dit boek en het verhaal moest zich op zo’n plek afspelen als bij Burning Man’’, aldus Christel. ,,De woestijn daar is oneindig en tijdloos en alles wat je normaal gesproken ervaart wordt daar nietig. Als ik bij Burning Man was dacht ik dikwijls ‘alles wat ik doe maakt niets uit’ ’’.

,,Het idee dat ik voor het boek had begon ik vervolgens uit te werken op vellen van een flipover, die ik in de keuken ophing. Totdat het wel erg brandgevaarlijk werd met al dat papier. Daarna kwam het schrijfproces goed en wel op gang, maar het was wel een proces van jaren. Schrijven is vooral tijd vrij maken en gedisciplineerd werken. Als je wacht op een idee of inspiratie, dan kun je lang wachten. Zo heb ik mezelf meer dan eens teruggetrokken in een tent in Frankrijk om te schrijven, en daar geleefd als een kluizenaar. Schrijven, roken en Franse kaas eten. Als ik schrijf ben ik niet gezellig, dus mezelf terugtrekken is beter voor iedereen. En natuurlijk heb ik ook weleens de onvermijdelijke ‘writers block’ gehad’’.

,,Ik heb overigens vreemde zaken meegemaakt tijdens het schrijven. De dingen die ik opschreef vonden vaak daarna in mijn eigen dagelijkse leven plaats. Kort nadat ik het overlijden van Eva’s vader had beschreven werd mijn eigen vader door een herseninfarct getroffen bijvoorbeeld. En nadat ik een ruzie beschreven had, kreeg ikzelf drie keer ruzie op diezelfde dag. Dat gebeurde zo vaak dat het geen toeval meer leek. Het vreemdste was echter toen ik werd gebeld door iemand over huurders voor mijn camper die ik had. Die noemde de namen Eva en Storm, ook de namen van de twee hoofdrolspelers in het boek. Ik vroeg nog ‘wie zeg je?’, maar diegene snapte ook niet waarom ze die namen had genoemd, terwijl de potentiële huurders van de camper volstrekt andere namen hadden’’.

Komt er een tweede boek? ,,Dat denk ik wel’’, reageert Christel tenslotte. ,,Ik heb nog meer ideeën, waaronder een verhaal over Lilith, de vrouw die in meerdere oude geschriften beschreven wordt als de eerste vrouw, nog voor Eva. De naam Eva, die ik mijn hoofdpersoon gegeven hebt draagt die symboliek in zich. Wat dat betreft kwam ik in sommige gevallen pas na het schrijven achter de symboliek van namen en gebeurtenissen. Mijn ervaringen, ook de zintuiglijke, bij Burning Man heb ik goed kunnen gebruiken in hoe ik de hoofdpersoon de dingen liet ervaren. Nu ga ik eerst dit boek promoten, dat wordt nog druk, en daarna verder met mijn ideeën voor een tweede’’.

“God is even bezig” is vanaf 18 september verkrijgbaar voor de prijs van €22,50 bij Bol.com, maar natuurlijk ook bij de lokale boekhandel Plantage Pontier aan het Veerplein.