Gezocht: racefiets voor wielerkampioen !

18-07-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Van een meisje uit groep acht van Basisschool ’t Palet in de Holy kregen we een allerliefste oproep toegestuurd. Het gaat over haar oom die vanwege een wrede oorlog uit Eritrea gevlucht is en daar alles achter heeft moeten laten. We plaatsen het graag met de vraag of er misschien lezers zijn die…lees zelf maar !

,,Mijn oom Mulugeta is iemand die veel van wielrennen houdt. Hij kijkt hier dagelijks naar de Tour de France, waarin enkele van zijn vrienden, ook uit Eritrea, meerijden. In Eritrea is het wielrennen belangrijk voor de bevolking. Mensen moedigen de sporters volop aan en wielrennen is populair.

Mulugeta deed in Eritrea mee aan wielerrondes. Soms won hij en soms verloor hij. Maar hij won vaker dan dat hij verloor. Hij is goed en werd bij de wegwedstrijd voor het nationaal kampioenschap tweede. Ze hadden ook een club die heette Debub. En ze werden ook gesponsord door Debub, die zorgde ervoor dat de wielrenners eten en drinken en kleding kregen maar de fietsen hebben ze zelf betaald. Alleen als hij kapot raakt of word beschadigd dan wordt het gerepareerd maar wel op kosten van de wielrenner zelf. Er zijn in Eritrea veel amateur wielrenners, maar mijn oom was professional. Hij is geboren in het oosten net als zijn zus , mijn moeder, die al langer in Vlaardingen woont. Mijn oom is 34 jaar en vanwege de oorlog gevlucht. Hij wil heel graag een racefiets. Al het andere is minder belangrijk’’. 

Han Raeijmaekers (VVEH, Vredesweek) vult hierbij aan:

,,Mulugeta zou heel heel graag een racefiets hebben, Frame 54 – 58. Mulugeta is vluchteling uit Eritrea, 34 jaar, nu bijna vijf weken al in Vlaardingen. Hij is één van de grote groep Eritrese vluchtelingen die vanwege de oorlog moesten vluchten. In Vlaardingen komen op dit moment de meeste vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. Hij spreekt alleen de taal van zijn land, maar leert nu snel wat woordjes Nederlands. Hij is een goed wielrenner, was tweede bij nationaal kampioenschap wielrennen in Eritrea en kent persoonlijk bolletjestruidrager Daniel Teklehaimanot !!. Hij kreeg via Vlaardingse vredesweek een mooie tweedehands racefiets met extra slot in het Centrum voor Opvang van Asielzoekers in Breda. De fiets werd echter gestolen. Wie heeft een racefiets over? Wie kent iemand uit vrienden- of kennissenkring die zou kunnen helpen om snel de droom van Mulugeta te verwezenlijken?’’

Reageer via ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl of movzwo@hetnet.nlBedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date