Geuzenpenning uitgereikt

13-03-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Fotografie: Elly Domenie, Herman van Nieuwenhuizen, Arend van der Salm, Sandy Struijs en Sander Schenkel

VLAARDINGEN – In een vrijwel volle Grote Kerk aan de Markt is vanmiddag de Geuzenpenning voor de 31-e keer uitgereikt. Deze keer viel de eer te beurt aan Alice Nkom en Michel Togué, twee advocaten die zich sinds jaar en dag inzetten voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s)  in Kameroen. Voorafgaand aan de ceremonie vonden er kransleggingen plaats op begraafplaats Emaus en aan de Markt bij het Geuzenmonument.

Aan de keuze om aan Alice Nkom en Michel Togué de Geuzenpenning uit te reiken is vooraf overleg gevoerd met Amnesty International, die dit van harte onderschreef. Met gevaar voor eigen leven, en dikwijls ook dat van familieleden, strijden beiden al jaren tegen het grote onrecht dat de groep LHBT’s wordt aangedaan. De voorzitter van de Stichting Geuzenpenning, Frans Weisglas roemde beiden om hun niet aflatende strijd en Boris Dittrich die de Geuzenpenning uitreikte, sloot zich hier in zijn speech bij aan. Dittrich vertelde zelf ooggetuige te zijn geweest van het werk van Alice Nkom en de verschrikkingen waaronder homoseksuelen lijden onder mensonterende omstandigheden in Kameroen.

Dat de Grote Kerk overigens vrijwel vol was, zegt niets over de algemene belangstelling rond de ceremonies die buiten plaatsvonden. Zolang er geen lid van het koninklijk huis of de koninklijke familie (of Richard Gere) zich onder de genodigden bevindt is de belangstelling voor dit stuk Vlaardingse én Nationale geschiedenis doorgaans matig te noemen. Dat is jammer, maar het is niet anders.Wel waren wel veel leerlingen aanwezig. De Vlaardingse Openbare Scholengroep (VOS) staat ieder jaar op 13 maart stil bij de Geuzenherdenking op de begraafplaats Emaus, de uitreiking van de Geuzenpenning in de kerk en adopteert de school het aanwezige monument. In aanloop naar de herdenking waren er op school al de nodige activiteiten. Cheely Yildiz, leerling uit klas M1B van De Mavo Vos, won de gedichtenwedstrijd en mocht haar gedicht voordragen bij de ceremonie in de Grote Kerk. Aansluitend was zij met haar familie uitgenodigd tijdens een besloten bijeenkomst waarbij zij kennismaakte met de advocaten uit Kameroen.

Bekijk de foto'sGerelateerd