Categorieën

Service

Geuzenpenning uitgereikt aan Free Press Unlimited

Geuzenpenning uitgereikt aan Free Press Unlimited
Nieuws

Geuzenpenning uitgereikt aan Free Press Unlimited

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 14-03-2015
  • Nieuws
Geuzenpenning uitgereikt aan Free Press Unlimited

VLAARDINGEN – Lilliane Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, heeft op vrijdag 13 maart de Geuzenpenning uitgereikt aan Laureaat Free Press Unlimited. Namens deze organisatie nam directeur Leon Willems de onderscheiding in ontvangst tijdens de bijeenkomst in de Grote Kerk aan de Markt. Vooraf was er op begraafplaats Emaus een herdenkingsbijeenkomst gehouden bij de graven van een aantal Geuzen die op 13 maart 1941 geëxecuteerd werden als gevolg van hun moedige verzet tegen de Duitse bezetter.

Na de herdenking op Emaus volgde de Wandeling van Vrede en Vrijheid via de Hoogstraat naar de Markt, waar ook nog verschillende kransen werden gelegd. Tijdens de daarop volgende bijeenkomst in de Grote Kerk spraken onder meer Frans Weisglas, voorzitter van de Stichting Geuzenpenning en minister Lilliane Ploumen de Laureaat en de andere aanwezigen toe. Leon Willems sprak in zijn speech vervolgens zijn dank uit naar de organisatie en de minister, maar kraakte ook enige kritische noten richting de Nederlandse regering, vooral waar het ging om het onvoldoende afstand nemen van landen waar persvrijheid ernstig beknot wordt of zelfs afwezig is.

Een bijzonder optreden tenslotte was dat van de zus van de jongste Geus, George den Boon, die destijds doodgeschoten werd op de Waalsdorpervlakte. Terwijl er een film werd gedraaid over diens laatste brief vertelde zij hoe ze dit destijds, en nu nog, beleefde.