Geuzenpenning 2018 naar Girls not Brides

12-01-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De Geuzenpenning voor 2018 wordt toegekend aan Girls Not Brides: The Global Partnership to End Child Marriage. Dat heeft de stichting Geuzenpenning vandaag, vrijdag 12 januari, bekendgemaakt. Prinses Mabel van Oranje, voorzitter van Girls Not Brides, en directeur Lakshmi Sundaram nemen de onderscheiding in ontvangst. De uitreikingsceremonie is op dinsdag 13 maart 2018 in de Grote Kerk van Vlaardingen. De Geuzenpenning wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

Trouwen uit liefde is in de 21ste eeuw nog altijd niet de normaalste zaak van de wereld. Meer dan 700 miljoen vrouwen zijn getrouwd voordat ze 18 jaar werden. Dat zijn 15 miljoen meisjes elk jaar, hun jeugd komt daarmee tot een abrupt einde. Onacceptabel, vindt Girls Not Brides, een organisatie die zich sinds 2011 inspant om een einde te maken aan het kindhuwelijk.

Girls Not Brides is een wereldwijd samenwerkingsverband. Ongeveer duizend organisaties in meer dan 95 landen werken samen met één gemeenschappelijk doel: het stoppen van het kindhuwelijk binnen één generatie. De organisaties die verbonden zijn aan Girls Not Brides werken in allerlei sectoren zoals volksgezondheid, onderwijs, mensenrechten en humanitaire hulp en variëren van groepen die op lokaal niveau opereren tot grote internationale organisaties.

Want het kindhuwelijk heeft een verwoestend effect op het leven van miljoenen meisjes. Zo zorgt het huwelijk er meestal voor dat deze meisjes van school af moeten, velen raken snel zwanger. Een kindhuwelijk kan dan levensgevaarlijke gevolgen hebben: complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling is de hoofdoorzaak van sterfte bij meisjes van 15 tot 19 jaar.
 

Prinses Mabel van Oranje


Girls Not Brides is gestart in 2011 en is samen opgericht door Prinses Mabel van Oranje en The Elders. The Elders is een onafhankelijke groep van wereldleiders die zich inspannen voor vrede en mensenrechten. The Elders is opgericht door Nelson Mandela en Mabel van Oranje was zijn eerste directeur van 2008 tot 2012. The Elders bevat eminente leden zoals aartsbisschop Desmond Tutu, Kofi Annan, Ban Ki-Moon, Jimmy Carter en Gro Harlem Brundtland, de eerste vrouwelijke premier van Noorwegen. Ook Martti Ahtisaari, die in 2008 de Geuzenpenning kreeg, is lid van The Elders.

Als voorzitter van Girls Not Brides werkt Mabel van Oranje onvermoeibaar aan een van de grootste problemen van deze tijd. Of, zoals ze in een van haar speeches zei: ,,Wat herinnert u zich van uw eigen trouwdag? Wat dat het geluk van die dag? De liefde? Het dansen met vrienden en familie? Of was uw trouwdag de dag dat u van school moest? Was het de dag dat u uw familie moest verlaten om met een man te moeten samenleven die u nog nooit had ontmoet, twee keer zo oud als u? Was het de dag dat u zwanger werd, hoewel u zelf nog maar een kind was?''

Directeur van Girls Not Brides is Lakshmi Sundaram. Sinds 2012 heeft ze Girls Not Brides veranderd van een special project van The Elders in een onafhankelijke organisatie met leden over de hele wereld.

Girls Not Brides Nederland


In 2016 zijn dertien Nederlandse deelnemers van Girls Not Brides bijeengekomen om Girls Not Brides Nederland op te richten, zoals Kinderpostzegels, de Universiteit van Amsterdam, Save the Children Nederland, Simavi, Plan Nederland en Amref Flying Doctors. Girls Not Brides Nederland wil kennis over kindhuwelijken delen en op de Nederlandse politieke agenda houden. In Nederland worden naar schatting jaarlijks zo’n 250 kindhuwelijken gesloten.

 Gerelateerd