Geuzenpenning 2015 voor Free Press Unlimited

09-01-2015 Nieuws Redactie

Het werk van Free Press Unlimited.

VLAARDINGEN - De Geuzenpenning voor 2015 wordt toegekend aan Free Press Unlimited. Betrouwbaar nieuws beschikbaar maken en houden voor iedereen, en dat juist in landen waar geen persvrijheid is, in oorlogsgebieden of in landen op weg naar democratie. Dat is de missie van Free Press Unlimited. In ruim veertig landen probeert deze onafhankelijke organisatie door het ondersteunen van lokale mediaprofessionals het verschil te maken.

De recente aanval op de redactie van het satirisch magazine CharlieHebdo toont nog eens extra de noodzaak van het strijden voor persvrijheid door onder andere Free Press Unlimited.

Het bestuur van de Stichting Geuzenpenning heeft het besluit om Free Press Unlimited de Geuzenpenning 2015 te gunnen genomen in zijn vergadering van 28 mei 2014. De uitreikingsceremonie is op vrijdag 13 maart 2015 in de Grote Kerk van Vlaardingen. De Geuzenpenning wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

Free Press Unlimited ondersteunt lokale media op verschillende manieren. Met trainingen, noodhulp, apparatuur en innovatieve technieken zodat journalisten en mediaorganisaties met betere verhalen meer mensen kunnen bereiken en raken. Elke dag opnieuw tonen de resultaten van het werk van Free Press Unlimited het immense belang aan van relevant en betrouwbaar nieuws. Mensen op de vlucht in Darfur weten waar ze naartoe kunnen; corrupte politici in Moldavië weten dat ze worden aangepakt; boeren in Bangladesh weten wat een eerlijke prijs is voor hun producten; jongeren in Burundi kunnen na jaren van oorlog hun stem laten horen via de radio.

Free Press Unlimited is heel blij met deze onderscheiding en waardering voor haar werk: ,,We zien het als een bevestiging van de noodzaak om te vechten voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting waar ook ter wereld. En bovenal is het een aanmoediging voor al die mensen die Free Press Unlimited ondersteunt. Moedige journalisten, mensen die hun eigen bevolking en ook ons voorzien van informatie, vaak vanuit de meest onvrije samenlevingen in de wereld.''

Gerelateerd