Geuzenmaand: Bestaat onafhankelijke journalistiek?

05-03-2015 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Journalist Jan Eikelboom en gespreksleider Jan de Geus

VLAARDINGEN – Gisteren werd in de Windwijzer aan de Schiedamseweg de Geuzenmaand officieel geopend door wethouder Ruud van Harten. Voordat Van Harten het woord nam was er eerst een programma waarbij journalist Jan Eikelboom van het programma Nieuwsuur vertelde over zijn werk. Eikelboom heeft als oorlogsverslaggever de afgelopen decennia veel ervaring in crisisgebieden als Syrië, Libië en Gaza opgebouwd. Eén van de onderwerpen die aan bod kwamen in zijn verhaal en de discussie erna was of er zoiets bestaat als onafhankelijke of objectieve journalistiek. Voor Eikelboom zelf was het een belangrijke insteek om van conflictsituaties het verhaal te vertellen vanuit verschillende standpunten en betrokken partijen. Dit had, naar eigen zeggen, dikwijls het resultaat dat hij dan weer bij de ene partij en daarna weer bij de andere partij ‘de gevierde of getapte jongen was’.

Na de pauze ontspon zich niet echt een discussie, eerder een vragenrondje, op een enkele scherpe opmerking na. Zo had Eikelboom eerder verteld dat hij met zijn ploeg in 24 uur verslag doen, ongeveer een uur bruikbaar beeld- en geluidsmateriaal had van waaruit een 6 minuten durend item voor tv gemaakt werd. Voormalig Stadsdichter Mirjam Poolster bracht daarop in discussie in hoeverre de journalist zelf zich bewust was van zijn verantwoordelijkheid in het scheppen van beperkte beeldvorming over een situatie: 24 uur terugbrengen tot 6 minuten beeld en geluid schept immers mogelijkheden tot het bewust sturen van de publieke opinie ver van het oorlogsgebied. Eén van de betere vragen waar Eikelboom grondig op inging, anders dan de laatste vraag die luidde ‘wanneer er excuses kwamen van de media voor het gebruik van de term ‘Arabische Lente’.  ,,Het begon destijds ook als een lente’’, antwoordde Eikelboom. ,,Later is dit natuurlijk overgegaan in een winter’’.

Eikelbooms verhaal en ervaringen maakte de avond tot een boeiend geheel. Het merendeel van het toegestroomde publiek liet echter wel wat kansen liggen om een echte discussie aan te gaan over onafhankelijke journalistiek.Gerelateerd