Categorieën

Service

Gesloten tijdens openingstijden

Gesloten tijdens openingstijden
Nieuws

Gesloten tijdens openingstijden

  • Redactie
  • 30-01-2020
  • Nieuws
Gesloten tijdens openingstijden
VLAARDINGEN – Wie gisteravond het tijdelijke monument wilde bezoeken dat in Vlaardingen is opgericht ter nagedachtenis aan de Holocaust stond voor een gesloten hek. Het monument, genaamd Levenslicht, bevindt zich tot 3 februari in de rozentuin op de Holysingel, tegenover Vaartland. Overdag is het hek dat toegang geeft dicht, maar tussen 18.00 uur en 21.00 uur kun je het monument bezoeken. Dit lijkt gedaan om het monument te beschermen, maar gisteren bleef het hek gesloten. We vroegen na bij de gemeente wat er mis was gegaan.

,,Door dringende onverwachte persoonlijke omstandigheden was degene die het hek gisteravond zou openen, verhinderd en niet in de gelegenheid deze taak aan iemand anders over te dragen’’, aldus een woordvoerder. ,,De komende dagen zal het hek tijdens de genoemde bezoektijden weer gewoon geopend zijn.’’

Vanavond kunt u er dus weer terecht en dat is de komende dagen tot en met zondagavond 2 februari het geval.
 

Het monument

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden, soms al generaties lang. Ook uit Vlaardingen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat gemist wordt en de levend gehouden herinnering aan de slachtoffers.