Gerommel met gemeentelijke belasting

01-07-2014 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Stel, je betaalt als goedwillende burger in Vlaardingen keurig je belasting. Op een verjaardag bij de buren praat je erover en dan hoor je dat je buurman helemaal niets betaalt. Sterker nog, hij heeft nog nooit een belastingaanslag gekregen van de gemeente ! Vreemd ? Niet als je in Vlaardingen ondernemer bent. Als het om belastingen voor winkeluitstalling en terrassen gaat, de zogenaamde precariobelasting,  is er nog een inhaalslag te maken in onze stad.

Jaarlijks worden de tarieven van precariobelasting aangepast. Gewoonlijk gebeurt dat met een klein percentage, eerder is maximaal 5 % afgesproken. In 2012 ging het echter faliekant mis: Veel ondernemers in het centrum kregen ineens een aanslag waarbij ze vijf tot zesmaal zoveel leken te moeten betalen. Een foutje van het stadhuis, waarbij een nieuw systeem ook bij de verantwoordelijke uitvoerende ambtenaren voor verwarring had gezorgd. Direct na de ontdekking werd het snel rechtgezet. Afgelopen weken werd een aantal ondernemers wederom wat onrustig door een nieuwe brief met bijbehorend aanvraagformulier betreffende de precariobelasting. In één voorbeeld, waarin een ondernemer een klein terras had, sprak de gemeentelijke brief over de aanvraag voor een winkeluitstalling. Een detail ? Niet als je weet dat je voor het betreffende stuk in plaats van ongeveer € 125 het bedrag van ruim € 450 moet gaan betalen.

Vlaardingen 24 stelde hierover een aantal vragen aan de betreffende gemeentelijke afdeling. Van de antwoorden werden we niet echt wijzer, behalve dan dat we een beleefde uitleg kregen over de tarieven voor een terras en de tarieven voor een winkeluitstalling.

Een inventarisatie onder wat ondernemers wees bovendien uit dat er zowel individuele winkeliers en horecaondernemers als hele winkelstraten geen precariobelasting betaalden. Zelfs als er wel een terrasvergunning was verstrekt.  “Hoe zat dat precies?”, vroegen we de gemeente. Het antwoord was helder, maar tegelijkertijd opmerkelijk: “Het klopt dat de administratie op dit punt onvolledig is. Momenteel zijn wij bezig Vlaardingen geheel opnieuw in kaart te brengen qua winkeluitstallingen vanwege deze onvolledigheid” .

Conclusie ? Die kan voorzichtigheidshalve luiden dat Vlaardingen over een aantal jaren aardig wat inkomsten mis is gelopen door een niet goed bijgehouden administratie. Niet bekend is of er alsnog een inhaalslag gemaakt gaat worden. Niet te hopen voor de ondernemers die het betreft, maar aan de andere kant zijn de druiven zuur voor wie wel jarenlang trouw betaald heeft.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date