Gemeente verstrekt weer startersleningen

24-11-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De gemeente Vlaardingen gaat opnieuw startersleningen verstrekken. Dit besloot het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 22 november. De startersleningen zijn specifiek bedoeld voor starters op de woningmarkt met een laag inkomen.

Door aflossingen van eerdere startersleningen heeft de gemeente weer voldoende budget om de regeling nieuw leven in te blazen. Wethouder Hans Versluijs: ,,Door scherpere hypotheekeisen kan een groep (jonge) starters niet op eigen kracht een woning kopen. De starterslening is een steuntje in de rug om deze mensen op weg te helpen’’. De gemeenteraad besluit in december over een nieuwe verordening om de startersleningen mogelijk te maken.

Er kan in de komende tijd voor ongeveer 450.000 euro aan nieuwe startersleningen worden verstrekt. De leningen zijn bedoeld voor mensen met een inkomen dat net niet hoog genoeg is om een hypotheek te kunnen krijgen voor een woning. Deze starters zorgen mede voor de doorstroming op de woningmarkt. De startersleningen gaan uit van de volgende voorwaarden: de maximale verwervingskosten van de woning zijn 160.000 euro en de maximale hoogte van de starterslening is 25.000 euro.

 

Hoe werkt het?

De startersregeling maakt het mogelijk voor starters op de woningmarkt om een woning te kopen. De lening overbrugt het verschil tussen de totale verwervingskosten van een woning en de hypotheek die een starter op basis van zijn inkomen kan krijgen. De starterslening is de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij. Groeit het inkomen na verloop van tijd, dan gaat het betalen van rente en aflossing hiermee in de pas lopen. De Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting verstrekt de startersleningen, op basis van een overeenkomst met de gemeente Vlaardingen. Het aanvragen loopt via hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs die contact opnemen met de gemeente. Als de gemeenteraad de verordening vaststelt in december, kunnen hypotheekadviseurs begin 2017 aanvragen gaan indienen.

 

Startersleningen succesvol

Het verstrekken van de startersleningen bleek eerder een succes. Vanaf eind 2006 konden 131  Vlaardingse woningzoekenden een huis financieren met behulp van een starterslening.

Gerelateerd