Gemeente op de vingers getikt over eigen regels

25-08-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De nieuwbouw van 12 appartementen en winkelruimte, op de plek van het onlangs gesloopte Leski-pand, loopt vertraging op. De gemeente Vlaardingen heeft namelijk haar eigen regels niet goed toegepast. Dat is in het kort de uitspraak van de rechter in een zaak die aangespannen was door een ondernemer op de Hoogstraat.  

Wie gaat bouwen of slopen heeft een zogeheten omgevingsvergunning nodig. In de bouwverordening van de gemeente Vlaardingen wordt daarbij aangegeven dat er bij nieuwbouw ook parkeerplaatsen bij moeten komen. Tenzij er voldoende parkeerplaatsen ‘over zijn’ in de omgeving.  De gemeente vindt dat er voldoende parkeerplaatsen in de omgeving zijn van de nieuw te bouwen appartementen, maar de rechter vond dat dit niet aannemelijk werd gemaakt op de rechtszitting die in juli plaatsvond. Een niet onbelangrijk ‘detail’ is dat de gemeente aangegeven heeft dat er door de nieuwbouw behoefte is aan 5 extra parkeerplaatsen, maar dat de rechter heeft geoordeeld dat dit aantal 26 moet zijn. De gemeente werd daarbovenop ook nog eens gewezen op een onjuiste tekening in het Parkeeronderzoek 2015.

De rechter heeft de gemeente nu opgedragen een nieuwe beslissing te nemen op het eerder ingediende bezwaar van de ondernemer op de omgevingsvergunning. Hierbij was deze ondernemer door de gemeente al (deels) in het gelijk gesteld, maar de omgevingsvergunning is niet gewijzigd. De gemeente heeft slechts haar argumenten aangepast. In haar verweer noemde de gemeente het voorzien in extra parkeerplaatsen economisch ‘onhaalbaar’ voor de projectontwikkelaar en wijzigde onder meer daarom de vergunning niet.

De uitspraak van de rechter moet bij de nieuwe beslissing in acht worden genomen. Daarvoor worden binnenkort nieuwe parkeertellingen uitgevoerd. Gezien de huidige parkeerdruk in het Centrum en de VOP-wijk, de nabije omgeving, lijken die door de rechter vastgestelde extra 26 parkeerplekken moeilijk te vinden.

 

 Gerelateerd