Gemeente nog niet klaar voor digitale ondertrouw

03-09-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Het nieuwe wetsvoorstel ‘Elektronische dienstverlening burgerlijke stand’ maakt het mogelijk om digitaal aangifte te doen van onder meer een huwelijk of partnerschap. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel waardoor de invoering van digitaal aangifte doen vanaf 1 juli 2015 jongsleden gefaseerd ingevoerd wordt.

Digitaal in ondertrouw

Digitaal aangifte doen betekent voor bruidsparen dat zij heel eenvoudig via de computer in ondertrouw kunnen gaan. De overheid gaat uit van gegevens die ze al heeft waardoor een bruidspaar niet meer met verschillende documenten, zoals een geboorteakte, naar de ambtenaar van de burgerlijke stand hoeft. Wel controleert de gemeente de gegevens van het bruidspaar bij de Basisregistratie Personen (BRP) en of aan alle voorwaarden wordt voldaan om te mogen trouwen.

In Vlaardingen zijn we echter nog niet zover, ondanks dat op ‘het stadhuis’ de term papierloze organisatie dikwijls gebruikt wordt, en bij veel overheidsorganisaties als de Belastingdienst je aangifte kan doen met een elektronische handtekening: je Digid. De 'meldingen van voorgenomen huwelijk' kunnen in onze stad niet elektronisch worden aangeleverd, omdat er een ‘fysieke’ handtekening nodig is. De melding kan nu alleen nog schriftelijk, voorzien van een kopie van het identiteitsbewijs of in persoon gedaan worden.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date