Categorieën

Service

Gemeente houdt weer geld over

Gemeente houdt weer geld over
Nieuws

Gemeente houdt weer geld over

  • Redactie
  • 17-05-2018
  • Nieuws
Gemeente houdt weer geld over
VLAARDINGEN - De gemeente Vlaardingen heeft vorig jaar 7,3 miljoen euro overgehouden. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om deze meevaller te gebruiken om extra te sparen. Door te sparen wordt de gemeente weerbaarder tegen financiele risico’s en hoeft er minder geld geleend te worden. De positieve jaarrekening is een succesvolle afsluiting van een collegeperiode waarin het financieel herstel de hoogste prioriteit had.

Wethouder financiën Arnout Hoekstra: “Vier jaar geleden stond de gemeente er financieel heel slecht voor. Het is niet zo, dat we nu geld in overvloed hebben, maar we zijn wel weer financieel gezond. Onze spaarpot is in drie jaar tijd gegroeid van 8 miljoen euro negatief naar 12,7 miljoen euro positief eind 2017. De gemeentelijke schulden zijn verder gedaald en we hebben voldoende reserve om eventuele risico’s op te vangen. Wel heeft Vlaardingen nog wat meer tijd nodig om de solvabiliteit te versterken. Dit betekent dat we moeten zorgen dat de hoeveelheid geleend geld minder moet worden ten opzichte van de waarde van al onze bezittingen. Dit kan door voorlopig te blijven sparen en terughoudend te zijn met grote investeringen.”

Het college stelt de gemeenteraad voor de jaarstukken 2017 vast te stellen onder voorbehoud van de accountantsverklaring. De besluitvorming van de raad staat gepland op donderdagavond 5 juli aanstaande

Financieel positieve afsluiting collegeperiode
Het is de laatste jaarrekening van het college dat de afgelopen vier jaar aan zet was. Bij de start van de collegeperiode in 2014 was de economische crisis nog in volle gang. Eind 2015 begon het economisch herstel langzaam in te zetten. Het college sluit het begrotingsjaar 2017 –en daarmee deze collegeperiode– af met een positief financieel resultaat van 7,3 miljoen euro. Deels was dit al geraamd in de begroting 2017. Dit positief resultaat is veroorzaakt door voordelen op diverse begrotingsposten.