Gemeente bezig aan inhaalslag belasting

14-08-2014 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Iedere ondernemer in Vlaardingen met een terras, reclamebord of winkeluitstalling buiten de deur betaalt precariobelasting. Althans, dat zou zo moeten zijn. Op 1 juli schreven we al dat de registratie van de gemeente Vlaardingen van wie er jaarlijks een belastingaanslag moet betalen onvolledig is. Naar aanleiding hiervan stelde CDA-raadslid Marco van Unen een aantal vragen aan het college van burgemeester en wethouders, waaronder  de vraag hoeveel inkomsten de gemeente tot nu toe is misgelopen door het slecht bijhouden van de eigen administratie.

Inmiddels is men bezig aan een inhaalslag en deelden ook deze week medewerkers van de dienst Toezicht en Veiligheid (de ‘Lichtblauwe brigade’) aan verschillende ondernemers formulieren uit. De ondernemers moeten hierop een opgave doen van wat ze zoal buiten hebben staan aan borden, terrassen en meer, inclusief het aantal vierkante meters. We vroegen het nog even na bij de gemeente, ook wanneer er officieel antwoord komt op de vragen van Van Unen. Een woordvoerder: ,,De inventarisatie is in maart gestart, dus ook het uitdelen van de formulieren. Naar verwachting is de inventarisatie eind augustus klaar. Wat de vragen van het CDA betreft worden alle besluiten, en dus ook de art. 36 vragen van het CDA, ‘afgetikt’ en openbaar gemaakt als het college weer een quorum heeft: het minimaal aantal personen dat aanwezig moet zijn om een besluit te kunnen nemen’’.

Sommige ondernemers zetten hun vraagtekens bij de tarieven die berekend worden: ,,Voor 0-5 vierkante meter betaal je jaarlijks € 79,50 per jaar en voor 6-15 vierkante meter € 477,35. Als je dat per meter uit gaat rekenen dan zitten daar nogal grote verschillen in. Heb je 5 vierkante meter dan betaal je € 18 per vierkante meter, maar bij 6 vierkante meter is dat bijna € 80 ! Een betere optie zou misschien zijn om het tarief per vierkante meter vast te stellen. Wie meer meters heeft betaalt ook meer, maar het loopt dan niet ineens fors op’’.Gerelateerd