Gemeente besteedt minder bij Vlaardingse bedrijven

27-11-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – In maart 2016 trok de gemeente nog het boetekleed aan, toen bleek dat de renovatie  van het stadhuis ook door een Vlaardings bedrijf gedaan had kunnen worden. De wethouder, toen nog Ruud de Vries, beloofde beterschap en er zou meer aandacht komen bij het onderhands en openbaar aanbesteden van werk voor Vlaardingse bedrijven.

De meeste kritiek over aanbestedingen kreeg het college eerder al van ONS Vlaardingen, en bij de behandeling onlangs van de Begroting vroeg toenmalig fractievoorzitter Ron Boers er nog eens naar bij de eigen wethouder, Frans Hoogendijk. Hogendijk had de cijfers over 2017 toen niet paraat, maar vandaag werden ze gepresenteerd bij de Openbare Besluiten van het college. En wat bleek? Het percentage aanbestedingen van de gemeente bij Vlaardingse bedrijven is gedaald de afgelopen jaren.

Bij de ‘onderhandse’ aanbestedingen is er in 2017 een daling van 3% (van 25%naar 22%) en, opvallend genoeg, is er juist 4% meer besteed bij bedrijven in Schiedam. Bij de openbare aanbestedingen, hier gaat het om grotere bedragen, strikte regels en zijn er doorgaans meer gegadigden, is de daling maar liefst 7% (van 31% naar 24%) Het gaat in totaal om vele miljoenen euro's.

Waar het mis gaat wordt uit de stukken niet erg duidelijk. Wel is er sinds 2016 nog sprake geweest van aanbestedingen buiten de stadsgrenzen, waar Vlaardingse bedrijven bepaalde producten ook hadden kunnen leveren. Een voorbeeld zijn de wifi-kastjes in het centrum, die overigens niet meer werken. Daarnaast is onlangs nog een bedrijf in Doetinchem ingeschakeld om de kerstpakketten voor ambtenaren te regelen door het opzetten van een speciale website.


Gerelateerd