Gemeente 10 miljoen euro goedkoper uit

20-01-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De gemeente rondt de renovatie van het stadskantoor en het stadhuis af met een fors positief resultaat: er is ruim tien miljoen euro minder uitgegeven van het beschikbaar gestelde budget voor sloop, bouw en inrichting. Wethouder Versluijs: ,,Dit resultaat is te danken aan gunstige aanbestedingen en een efficiënt geregisseerd bouwproject met scherp toezicht op kwaliteit, planning en budget.''
 

Vocht in kelder nog een probleem

De gemeenteraad stelde in 2011 een krediet van € 38,1 ter beschikking voor de sloop, bouw en inrichting van het stadskantoor en het stadhuis, waarvan dus een bedrag van ruim 10 miljoen euro niet aangeboord hoeft te worden. De aannemers hebben in de afgelopen maanden een lijst met restpunten afgewerkt die na de oplevering was opgesteld. Zij hebben gebreken en schade aan de gebouwen hersteld en installaties getest en overdragen aan de gemeente. De met de aannemers overeengekomen werkzaamheden zijn hiermee afgerond. Een onderdeel vraagt nog extra aandacht van de gemeente, namelijk optrekkend vocht in de keldermuren van het stadskantoor. Hans Versluijs: ,,De komende maanden werkt de gemeente aan een voorstel om het vraagstuk op te lossen. Afhankelijk van een aantal factoren zou het kunnen dat ook wij daar een financieel in bij moeten dragen, maar het gaat naar verwachting niet om grote bedragen. Mogelijk dat aan de raad dan wordt gevraagd om hier weer een krediet voor beschikbaar te stellen. Met de gerealiseerde besparing van ruim €10 miljoen zou het niet redelijk zijn om dit binnen de lopende begroting op te moeten lossen’’, aldus de wethouder op de persbijeenkomst vandaag. De gemeente kon van het bespaarde bedrag niet een deel achterhouden want een en ander moest nu al in de boekhouding verwerkt worden.

Minder uitgaven aan huisvesting, energie en onderhoud

Doordat de organisatie kleiner is en de medewerkers flexibele werkplekken hebben, werken de medewerkers nu in één gebouw in plaats van in vier verouderde gebouwen. De gemeente heeft met  de keuze voor centrale huisvesting geïnvesteerd in een duurzaam stadskantoor, waardoor in de komende decennia ook de kosten voor onderhoud, verzekeringen, facilitaire ondersteuning en energie lager zijn. Voor de gebouwen waar voorheen ambtenaren gehuisvest waren moet nog wel (deels) een andere bestemming gezocht worden of een koper. Op de vraag hoe groot de besparing is antwoord Versluijs: ,,Al met al besparen we nu al € 350.000 op de jaarlijkse uitgaven. Ook op de nu lopende begroting heeft dat een gunstig effect’’, bevestigde Hans Versluijs desgevraagd.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date