Categorieën

Service

Gemeente: 'Subsidieregeling binnenstad succes'

Gemeente: 'Subsidieregeling binnenstad succes'
Nieuws

Gemeente: 'Subsidieregeling binnenstad succes'

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 09-06-2023
  • Nieuws
Gemeente: 'Subsidieregeling binnenstad succes'
VLAARDINGEN – De gemeente gaat niet over de hoogte van de huren van de winkels in het centrum van de stad. En ook kan ze er niet voor zorgen dat Primark naar Vlaardingen komt. Wat ze wel doet is steeds opnieuw met plannen komen om de binnenstad aantrekkelijker te maken.

In 2016 werd de Kadernota Binnenstad gepresenteerd. Daarin werd ‘meer bezoekers naar de binnenstad ‘lokken’ en die langer vasthouden’ als één van de prioriteiten vermeld. Sindsdien zijn er miljoenen euro’s geïnvesteerd, maar wat vooral zichtbaar is, is de grote leegstand aan winkelpanden.

Iets meer dan een jaar geleden werd er een vastgoed- en transitiecoach aangesteld, betaald door de Provincie en de gemeente Vlaardingen samen. Voor een jaarsalaris van €50.000 ging die transitiemanager één dag per week op ondernemers en eigenaren van winkelpanden ‘inpraten’; daarbij werd de subsidieregeling uit 2021 voor pandeigenaren en winkeliers nog eens extra onder de aandacht gebracht. Wie als winkelier verhuisde naar het ‘kernwinkelgebied’ kon subsidie krijgen en wie zijn winkelpand buiten dat kernwinkelgebied om wilde bouwen naar woning kon dat ook.

De gemeente spreekt in haar evaluatie van de subsidieregeling en het functioneren van de transitiemanager over een (groot) succes; er is één winkel verhuisd van de Hoogstraat naar het Liesveld en enkele winkelpanden op de Hoogstraat krijgen een andere bestemming. Die winkel die verhuisd is, is de speelgoedwinkel en de eigenaar heeft het pand overigens zonder subsidie maar met behulp van ‘crowdfunding’  aangeschaft. Onder de winkels die weer woning werden of gaan worden zit onder meer de voormalige Wereldwinkel, die al lang nauwelijks meer klanten kreeg, en de oude apotheek op de hoek bij de Markt gaat verbouwd worden tot appartementen. Daarvoor is in totaal net iets meer €88.000 subsidie verstrekt.

Sinds die subsidieregeling is de leegstand feitelijk alleen maar gegroeid in het aangewezen kernwinkelgebied en de aanloopgebieden eromheen. Vooral op het Liesveld, de Fransenstraat, het Veerplein en de Kuiperstraat. De gemeente echter brengt in haar evaluatie naar voren dat ‘een flinke verandering teweeg brengen een kwestie is van de lange adem. Zo is het ook met het aanpakken van de Vlaardingse binnenstad.’ Die lange adem duurt sinds de Kadernota Binnenstad nu al bijna 7 jaar.

Inmiddels hebben alle plannen, alle transitiemanagers, binnenstadsmanagers, Hoogstraatmakers en vooral de inzet van ambtenaren voor de plannen met de Binnenstad miljoenen gekost. Daarbij is er optisch wel wat opgeknapt, de bankjes en plantenperken op de Kuiperstraat, het Liesveld en de Fransenstraat, maar verder is alles zo’n beetje ondergegaan in ‘goede bedoelingen’.

De gemeente, het college en haar team ambtenaren dat zich bezighoudt met het aantrekkelijker maken van de binnenstad hebben nu hun pijlen gericht op een nieuw idee: het ontwikkelen van een Gebiedsvisie voor de binnenstad. Daarbij worden, zoals in eerdere jaren al het geval was, weer ondernemers, investeerders en pandeigenaren betrokken. In het najaar wordt die gebiedsvisie gepresenteerd. Nog even geduld dus.