Geen taptoe Veerplein op 5 mei

24-04-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Dit jaar geen spektakel met Bevrijdingsdag op het Veerplein in de avonduren. De organisatie, Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen (SNGV) heeft het programma aangepast en op 5 mei zullen drie koren en showbrassband Thalita een ‘drie generaties concert’ geven op de Markt bij het stadhuis. Kinderkoor Villa Voice, De Vlaardingse Smarties en Vlaardings Mannenkoor Orpheus zullen eerst afzonderlijk optreden en daarna samen afsluiten. Vooraf bespeelt beiaardier Bas de Vroome het carillon van de Grote kerk. Een programma waar je niet echt warm van wordt als je het vergelijkt met dat van de afgelopen twee jaar.

In 2017 verzuchtten we nog dat Bevrijdingsdag er altijd hetzelfde uitzag; in het centrum doorgaans een straatvoetbaltoernooi aan het Veerplein en dan het gebruikelijke programma bij de Krabbeplas/Surfplas:  het vliegeren, Circusschool Hannes, de roofvogelshow en, afhankelijk van weer en wind, de parachutisten die nog enigszins voor spektakel konden zorgen. Dat jaar werd echter de traditie op zijn kop gezet met het avondprogramma: op het Veerplein een dj die de boel opwarmde, daarna de Wannebiezz en vervolgens een fantastisch spektakel met legervoertuigen en een taptoe. De taptoe die normaal gesproken op de velden van voetbalvereniging VFC plaatsvond was terug in het hart van de stad en zo lekker dicht bij de mensen in plaats op afstand op de voetbalvelden. Een succes dat bij het massaal toegestroomde publiek uitstekend in de smaak viel. In 2018 werd die nieuw ingezette traditie voortgezet met weer een prima show op het Veerplein.

Waarom er dit jaar voor gekozen is om het ‘anders te doen’? Het organisatiecomité laat op de eigen Facebookpagina weten dat financiële redenen en veiligheid een rol gespeeld hebben in de gemaakte keuzes: ,,Dit heeft helaas te maken met twee dingen: financiën en veiligheid. Wij proberen als vrijwilligers met de ons beschikbaar gestelde middelen toch een programma op te stellen’’.

Dat zal zo zijn, maar die veiligheidseisen waren bijvoorbeeld vorig jaar niet anders dan dit jaar. Mochten de Vlaardingers overigens massaal naar de Markt trekken, dan is de veiligheid daar eerder in het geding dan bij optredens en een bevrijdingsfestival op het Veerplein. Teleurstelling overheerst.Gerelateerd