Geen horeca aan de Hoflaan

08-07-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De ontwikkelaar van De Buitenplaats Van Ruytenburch heeft de gemeente voorgesteld om de beoogde horecavoorziening bij het appartementenhotel op het voormalig evenemententerrein niet te realiseren. De vraag naar de appartementen en de wens om te gaan bouwen is groot en een kwalitatief passende koper en exploitant voor een kleine horecavoorziening blijkt lastig te vinden.

Door de horecavoorziening nu al te bouwen, ontstaat een grote kans op leegstand en kan de verleiding van een andere minder wenselijke invulling ontstaan. De gemeente heeft vervolgens samen met de ontwikkelaar en een architectenbureau nagedacht over andere mogelijkheden om de gewenste levendigheid op deze plek aan het water te laten ontstaan. Rondom het appartementengebouw is nu een groot, deels verhoogd en met beplanting ingericht gebied voorzien. Hierdoor wordt het appartementengebouw omarmd door groen, ontstaat de suggestie dat het gebouw verhoogd is aangelegd en wordt de half-verdiepte parkeergarage voor een groot deel aan het oog onttrokken.

In de groenvoorziening, die de gehele archeologische vindplaats afdekt van het huis van Willem van Ruytenburch, wordt de plattegrond van zijn woning zichtbaar gemaakt. Het terrein wordt door de inrichting en het materiaalgebruik verbonden met park ’t Hof. Door het verwijderen van de afscheiding met de naastgelegen scoutinglocatie ontstaan weer zichtlijnen van het plein naar het water richting het centrum. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht voor een kiosk en seizoensgebonden horeca op het terrein.

In de discussie destijds in de gemeenteraad waarschuwde CDA-raadslid Marco van Unen al voor het inplannen van horeca in het nieuw te bouwen appartementengebouw aan de Hoflaan. ,,Je moet geen horeca bij woningen plannen in verband met indirecte overlast’’, aldus Van Unen. ,,Geïnteresseerde toekomstige bewoners zullen zich we tweemaal achter de oren krabben en mogelijk heeft de bouwer hier van hen ook vragen over gehad. Geluidsoverlast is in ieder geval lastig meetbaar en zal vooral komen van komende en gaande gasten en mogelijk ook van een eventuele buitenterras-voorziening. De ruimte die oorspronkelijk als horecavoorziening gepland stond zal nu wel een andere bestemming krijgen’’, besluit Van Unen.Gerelateerd