Frans Assenberg is boos op het college

15-11-2019 Nieuws Redactie

Frans Assenberg bij de presentatie van één van zijn boeken

VLAARDINGEN – Frans Assenberg is boos. En dat mag heel Vlaardingen weten. De reden? Binnenkort behandelt de gemeenteraad een voorstel om de hoeveelheid restafval in Vaardingen te verminderen. In het kort: die is in Vlaardingen groter dan in veel vergelijkbare steden en dat kost de gemeente veel geld om te (laten) verbranden. Dat kan minder als we nog beter opletten wat we weggooien.

Misschien stemt de raad voor het voorstel om een pasjessysteem in te voeren. Inwoners van Vlaardingen kunnen daarmee een container voor restafval openen. Betekent dat meer betalen als je meer weggooit? Dat weten we nog niet. Maar Frans Assenberg, correspondent bij Groot Vlaardingen, waar hij in zijn columns wel vaker zijn gal spuwt, is tegen.

Het belangrijkste argument wat Assenberg aanvoert is dat er met het pasjessysteem allerlei data kunnen worden verzameld van burgers. ,,Iedereen weet dat het internet zo lek als een mandje is. Hoe moet de beheerder van mijn data daar dan als een goed huisvader over waken zoals de wetgever het heeft bedoeld?’’, aldus Assenberg in zijn brief aan het college. Vervolgens vraagt Assenberg hoe dat ‘dan zit’ met die data; wie dat gaat beheren, en wat gaan ‘ze’ ermee doen. En tenslotte:,,U komt miljoenen tekort op de begroting. Kunt u dat pasjessysteem eigenlijk wel betalen?’’

Kortom, Frans is tegen en eerder liet hij dat al weten via één van zijn columns in Groot Vlaardingen. Maar voor wie die gemist heeft is er nu een brief aan het college, die hij ook aan de ‘andere’ pers doorgestuurd heeft. De vragen die hij daarin stelt kan hij overigens ook ‘live’ stellen, als in december het voorstel behandeld wordt in de raad. En dat geldt voor iedere inwoner van de stad.

Als de raad vóór het systeem met de pasjes stemt dan heeft Frans een probleem. Dan blijft over dat hij zijn huisvuil (illegaal) zelf verbrandt of elders dumpt. Of gewoon oplet wat hij koopt, qua verpakking en herbruikbaarheid, en beter zijn afval scheidt.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date