Files A20 op nummer één in 2017

27-12-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De filedruk is dit jaar nagenoeg hetzelfde gebleven ten opzichte van vorig jaar (2016). Dat blijkt uit de voorlopige filecijfers van de VID over 2017. Daarmee stagneert de stijgende lijn van afgelopen jaren. Het verkeer lijkt zich vooral aan te passen aan de files en gaat meer gespreid de weg op.

De top 5 van files is gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar, maar de volgorde ervan is wel veranderd: Terug op nummer één is knooppunt Terbregseplein op de A20 richting Gouda (net als in 2015) waarbij opvalt dat de filedruk daar met maar liefst 21% is toegenomen. Hoogste nieuwe binnenkomer in de Top50 is de A50 voor knooppunt Bankhoef (nummer 12). Ook op de A27 richting Utrecht nam de filedruk fors toe met 37%. Locatie Noordeloos is daarmee goed voor de vijfde plaats.


Trajecten

Forenzen tussen Hoek van Holland en Gouda (A20) ervaren de hoogste filedruk, gevolgd door automobilisten op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag. Opvallendste nieuwkomer is de A4 vanuit Den Haag naar Rotterdam (de nieuwe A4 Midden-Delfland). Uit het niets meldt dat stuk snelweg zich in de trajecten-top10. Vorig jaar was de snelweg nog relatief nieuw en was (zeker de eerste maanden van het jaar) nog niet heel populair. Dat lijkt nu veranderd. Dat het verkeer voor de nieuwe Ketheltunnel nu regelmatig moet worden gedoseerd, helpt niet.

Gerelateerd