Fietswrakken of straatkunst?

02-10-2014 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Voor het Stadskantoor aan de zijde van de Waalstraat staan drie gekleurde fietsen. Voorop heeft elke fiets een rieten mand aan het stuur, in dezelfde kleur als de kleurig overgespoten rijwielen: rood, geel en blauw. Erin een evenzo kleurrijke plant, drie stuks in totaal. Een bijzonder plaatje, waarvan we ons afvroegen wat de bedoeling ervan was.

Met enig speurwerk kwamen we erachter wie de fietsen heeft neergezet, het is fotograaf Andre van Duffelen; we herkenden zijn silhouet in de voorstelling tussen de buizen van het frame. De bekende fotograaf vertelde ons dat eerst ook zijn naam zichtbaar was, maar dat hij gesommeerd was door de Lichtblauwe Brigade om dit te verwijderen: er zou hier sprake zijn van niet toegestane reclame-uitingen (pasfoto’s voor een paspoort nodig ? ga naar…) en een boete hiervoor zou € 230 per fiets bedragen. Zo gezegd, zo gedaan en Van Duffelen paste de fietsen aan, waarbij dus zijn beeltenis nog wel zichtbaar is.

De fietsen staan niet in de weg en zijn, gezien de staat waarin ze verkeren, ook (nog) niet als fietswrak te bestempelen. Wij beschouwen het voorlopig maar als straatkunst.Gerelateerd