Fietssluis Waalstraat massaal genegeerd

08-02-2015 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

We hebben natuurlijk het gezicht van de 'wetsovertreder' onherkenbaar gemaakt

VLAARDINGEN – Vlaardingen, stad van aardig wat merkwaardige verkeersbesluiten. De files op het Sluisplein, veroorzaakt door een woud aan slecht op elkaar en het drukke verkeer afgestelde verkeerslichten, werden pas opgelost na massale druk van lokale ondernemers. Toen de pollers op de hoek van de Dayer en de Westhavenkade enige tientallen auto’s hadden getorpedeerd besloot men ook die maar een groot deel van het jaar in het wegdek verzonken te laten. Eén van de laatste verkeersaanwinsten is nu een fietssluis op de Waalstraat, op het stukje dat omhoog gaat, richting eetcafé Stam aan de Markt. Afgelopen vrijdag heeft de gemeente die laten plaatsen en tegelijkertijd dat stukje Waalstraat tot voetgangersgebied verklaard. Fietsers en bromfietsers moeten vanaf heden maar omrijden over de Schoolstraat.

De truc van een fietssluis is echter dat de twee delen zo dichtbij elkaar staan dat je echt wel moet afremmen, zodanig dat van de fiets afstappen vrijwel onontkoombaar is. Nog handiger is het om er dan één aan het begin en één aan het einde van een straat te plaatsen. Echter, dat is niet het geval, want een scootmobiel of rolstoel moet natuurlijk er ook nog zijn weg kunnen vervolgen. Het gevolg is dat de fietssluis toch wel wat lachwekkend aandoet en zelfs voor een enigszins wankele verkeersdeelnemer nog met het volste gemak rijdend te nemen is; geen echte hindernis dus !

Wie sinds de plaatsing van de nieuwe sluis de moeite nam een tijdje het verkeer op de Waalstraat te aanschouwen zag dan ook dat de sluis en het voetgangersverkeersbord massaal genegeerd werden. Echt gevaarlijke situaties vloeiden daar overigens  niet uit voort, want (brom)fietsers en voetgangers zijn op die plek al jarenlang aan elkaars aanwezigheid gewend geraakt. Mogelijk leidt handhaving door de Lichtblauwe Brigade kortstondig tot het omrijden van (brom)fietsers. Wie al eens bijna van de sokken is gereden op de Hoogstraat waar je tussen 11 en 17 uur alleen mag wandelen (de Lichtblauwe Brigade vertoont zich er nog zelden), weet wel beter.  

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date