Fabels en legendes in het kasteel

17-03-2019 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Deze maand begon weer een nieuw avontuur voor ons in België: Eric en ik zijn rondleidingen gaan geven in het Kasteel van La Roche-en -Ardenne. Het ging echt op zijn Waals. Hoewel we in oktober 2018 al hadden aangegeven  dat we interesse voor dit werk hadden, kregen we eind februari pas bericht. De Franstalige gids liet ons van alles zien. Ze gaf ons de informatie die zij vertelt aan de mensen. We dachten twee weken tijd te hebben om ons voor te bereiden. Opeens boekte een groep een week eerder voor de zondag. Gelukkig had Eric tijd.  We gingen op zaterdagochtend proefdraaien. We waren nog niet thuis of er werd opgebeld. Het bleek dat er een aanvraag voor een rondleiding diezelfde middag was, maar het was niet doorgegeven. Wij blij dat we het net samen uitgeprobeerd hadden!

Ik zat onverwacht met een enorme bult aan voorbereidingen voor een project van Marco Kalkman, die me vroeg om de sopranen tijdens drie concerten in Rotterdam te versterken. Tijd om me te verdiepen in het kasteel had ik dus echt niet! Marco is een creatieve, muzikale duizendpoot en doet altijd hele leuke dingen. Nu gaat het om door Marietje d’Hane-Scheltema in het Nederlands vertaalde Fabels van Jean de la Fontaine. Twaalf er van zullen gezongen worden door een projectkoor. Leerlingen van het Montessori Lyceum van Rotterdam en een acteur zullen ook een aantal fabels vertellen. Mocht U er heen willen, dan kunt U informatie vinden op www.rosette.nu . Op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart zijn nog kaarten beschikbaar. Zondag 24 maart is uitverkocht.

Al dat extra werk voor Rotterdam kwam eigenlijk heel slecht uit. Behalve de voorbereidingen en het houden van de rondleidingen, hebben we het Paasconcert van ons Trio MaGMa op 14 april. Én we zouden al naar Nederland gaan om een cursusdag met de camper te volgen. Daar blijkt ook nog huiswerk aan vast te zitten. Én we gaan ook mee helpen gidsen in het Wildpark van La Roche. Zoals altijd komt alles weer tegelijk! Hoezo met pensioen?

Voor de rondleidingen in het kasteel hebben we een manier gevonden die onze ‘kwaliteiten’ combineert. Eric is gewend om voor grote groepen mensen zijn verhaal te houden. Hij heeft van alles over het kasteel uitgezocht. Ik heb in al mijn blokfluitboeken gezocht naar leuke muziek om de Legende van Berthe (het spook van het kasteel) en de Legende van het Varken in te leiden en af te sluiten. Hoewel ik in eerste instantie de Nederlandstalige rondleidingen zou doen, was het veel praktischer dat Eric de feitelijke rondleidingen  zou doen en ik me zou richten op de legendes en de muziek. Dat is ons prima bevallen en de groepen waren erg enthousiast. We hebben ook onze eerste Engelstalige groep gehad.

Onze nieuwe bezigheid is een verrijking voor onszelf. We leren zoveel over de geschiedenis van La Roche en over kastelen in het algemeen en onze Engelse woordenschat wordt uitgebreid. Kent U het Engelse woord voor “valhek” of “kanteel”? Wie weet leiden we ook U op een goede dag rond!

A la prochaine,

Marijke Persijn

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date