Er is een nieuw college (eindelijk)

05-06-2018 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Vanavond werd afscheid genomen van wethouders Hans Versluijs, Cees Oosterom, Ruud van Harten en Bert van Nieuwenhuizen. Eén naam uit het oude college stoomde door naar het nieuwe ‘team’: Arnout Hoekstra.

Het benoemen van wethouders is een nogal protocollaire aangelegenheid; eerst worden de wethouders voorgedragen door de eigen fractie, met daarbij natuurlijk niets dan lovende woorden. Kortom een hoog ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend gehalte’, maar elke partij is er natuurlijk van overtuigd de beste kandidaat voor te dragen.

Een klein puntje van kritiek was gericht naar de termijn die Schiedammer en aspirant wethouder van GroenLinks Bart de Leede kreeg om te verhuizen naar Vlaardingen. De Leede kreeg maximaal een jaar om aan deze voor wethouders (en raadsleden) wettelijke eis te voldoen. Een deel van de raad vond dit nogal lang, dat kon toch wel sneller? ,,Zes maanden is ook redelijk en te doen’’, zo reageerde Ivana Somers op het voorstel van een jaar. ,,Als ik moet kiezen tussen een goede wethouder uit Schiedam of een mindere uit Vlaardingen, dan kies ik de Schiedammer’’, antwoordde raadslid Ron Boers van ONS.Vlaardingen. ,,En het voordeel is (als De Leede verhuisd is) dat er straks één Schiedammer minder is’’, aldus Boers.

Na iedere voordracht klonk er een luid (en soms minder luid) applaus, waarmee de raad (en soms net iets meer dan alleen de eigen fractie) haar instemming uitdrukte. ‘Opmerkelijk dat hier gesproken wordt over een team’, vond Koen Kegel van D66 na het voorlezen van de voordracht. ‘Immers, er is in de afgelopen tijd nogal wat wederzijdse kritiek geuit op elkaar, over (wel of niet ontbreken van) integriteit en het handelen van het ‘oude college’ waar de nieuwe collega van Frans Hoogendijk, Arnout Hoekstra, ook al in zat.

Erik van Pienbroek van de CU/SGP vroeg hierop aansluitend aan elke individuele (aspirant) wethouder of deze het ‘volle vertrouwen in de collega’s van het college en de samenwerking’ had, waarop iedereen natuurlijk ‘bezwoer’ dat dit zo was.

Hierna vond er een schriftelijke stemming plaats waarbij de benoeming van Frans Hoogendijk de meeste stemmen tegen kreeg (21voor en 14 tegen) en Bart Bikkers de minste (27 voor en 8 tegen).  Hierop werden de nieuwe wethouders Frans Hoogendijk, Arnout Hoekstra, Bart Bikkers, Bart de Leede en Jacky Silos officieel benoemd na het afleggen van de belofte (Dat beloof ik) of de eed (Zo waarlijk helpe mij God almachtig).

 

 

Gerelateerd