Categorieën

Service

Eerste exemplaar lesboek Meldpunt Discriminatie

Eerste exemplaar lesboek Meldpunt Discriminatie
Onderwijs

Eerste exemplaar lesboek Meldpunt Discriminatie

  • Redactie
  • 03-06-2015
  • Onderwijs
Eerste exemplaar lesboek Meldpunt Discriminatie

VLAARDINGEN - Op dinsdag 2 juni organiseerde het Meldpunt Discriminatie de maaltijd  ‘(ge)rechten van de mens, daar heb je LEF voor nodig’ voor dertig leerkrachten uit het basisonderwijs. De maaltijd werd gehouden in LEF! , het leer-restaurant van de opleiding Horeca & Commercie van het Lentiz Geuzencollege in Vlaardingen aan de Ary Koplaan.

Wethouder Arnout Hoekstra ontving na het voorgerecht het eerste exemplaar van het lesboek Meldpunt Discriminatie uit handen van Ismail Emekli.  Dit lespakket is speciaal ontwikkeld voor het Meldpunt en draagt de titel “spring maar achterop, een lespakket over vrijheid en gelijkheid”. Rianne van Dorp heeft hierbij het materiaal ontworpen en Stichting Flagen was ‘aanjager’ van het project. Het pakket bestaat uit een vrolijke fiets met allerlei opdrachten voor in de klas, en individuele opdrachten. Er is per kind van elke deelnemende klas een lesboekje beschikbaar.

Door middel van het lespakket wil het Meldpunt Discriminatie zichtbaar worden bij kinderen, en hen laten nadenken over onderwerpen als vrijheid, gelijkheid, samenleven en democratie. Het lespakket benadrukt niet zozeer dat discriminatie verboden is, maar des te meer dat een samenleving niet voor niets dat woord heeft gekregen. Samen leven betekent de verschillen tussen mensen en kinderen erkennen en omarmen.

Het lesmateriaal bestaat onder meer uit een echte fiets die als een minitentoonstelling in de school komt te staan gedurende de weken dat de leerlingen uit groep 7 of 8 met dit lesmateriaal aan de gang gaan. Op en om de fiets zijn allerlei dingen te vinden die nodig zijn voor de opdrachten die de leerlingen in hun persoonlijke lesboekje vinden. Aan de hand van klassikale, individuele en groepsopdrachten denken leerlingen na over vooroordelen, samenleven, mensenrechten en democratie.  De fiets staat een week of twee (in overleg ) op school. In die periode gaat de docent zelfstandig aan de slag met de klas.

Voor meer informatie of het reserveren van de fiets: neem contact op via deze  link.