Een aantrekkelijke binnenstad?

14-02-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Meer daghoreca bij winkels, behoud het historisch karakter van de Hoogstraat, verlaag de huren, maak een compacter winkelcentrum, zorg dat er meer sfeer komt en maak parkeren aantrekkelijker. Een aantal zaken die bewoners, vastgoedeigenaren en ondernemers belangrijk vinden voor de Vlaardingse binnenstad. Gisterenavond, 13 februari, presenteerde de gemeente Vlaardingen de uitkomsten van verschillende participatiebijeenkomsten.

Thema’s voor de gemeente zijn de herinrichting van de buitenruimte, het verlagen van regeldruk en zorgen dat de omgeving schoon, heel en veilig is. Daarnaast moet zij een actief beleid voeren binnen het kernwinkelgebied en ondernemers en vastgoedeigenaren stimuleren en faciliteren. Van vastgoedeigenaren in het kernwinkelgebied wordt verwacht dat zij kritisch naar hun huurprijzen kijken, hun panden goed onderhouden en aantrekkelijker  maken en dat ze actief betrokken zijn om van de binnenstad een succes te maken. Ondernemers moeten zich (nog) beter richten op innovatie en gastvrijheid, meedoen met gezamenlijke activiteiten, meer samenwerken en zich mede verantwoordelijk voelen voor een schone en veilige buitenruimte.

Parkeerpilot ‘2e uur gratis’

Samen met ondernemers en vastgoedpartijen onderzoekt de gemeente of er een pilot kan starten met het 2e uur gratis parkeren in de drie parkeergarages. De kosten daarvoor zijn ongeveer 211.000 euro. De gemeente draagt daar maximaal 150.000 euro aan bij. De uitkomsten worden verwerkt in het Masterplan Binnenstad. In april buigt het college van burgemeester en wethouders zich over het Masterplan en daarna gaat het naar de gemeenteraad.

Binnenkort start de herinrichting van de Korte Hoogstraat. Samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners is daar een plan voor gemaakt. De parkeerpilot is beoogd vanaf 1 juni, als de financiën gehaald worden. Dit jaar wordt het Mariskwartier en de nieuwbouw op de voormalige Leskilocatie opgeleverd en de passantenhaven aan de Driesluizen geopend. De werkzaamheden bij het voormalige Waaigat worden gestart en er wordt gekeken wat de beste oplossing is voor de locatie van de voormalige LAR-garage. Daarnaast start de planvorming van vergroenings- en verlichtingsprojecten en de planvorming voor de herinrichtingen van de Kuiperstraat en de Fransenstraat.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date