Categorieën

Service

Duurzame energie voor 3500 huishoudens

Duurzame energie voor 3500 huishoudens
Nieuws

Duurzame energie voor 3500 huishoudens

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 10-10-2014
  • Nieuws
Duurzame energie voor 3500 huishoudens

Ruud van Harten lijkt de windmolen aan te slingeren

VLAARDINGEN – Een eerste paal wordt nooit geslagen door een wethouder: de heipaal van het huidige V&D gebouw die Ruud van Harten vorig jaar de grond in heide was feitelijk de negende. Een kniesoor echter die daar een punt van maakt.

Dezelfde wethouder Van Harten was op de Dag van de Duurzaamheid aanwezig bij de waterzuiveringsinstallatie van het Hoogheemraadschap van Delfland. De twee onlangs geplaatste windmolens, eigenlijk windturbines, zouden officieel in gebruik genomen worden. In feite draaien ze hun rondjes alweer even, maar niettemin een belangrijk moment om even stil te staan bij duurzame energie.

De twee windmolens aan de Maassluissedijk leveren energie voor zo’n 3500 huishoudens. Dit gebeurt echter niet één op één , immers de opgewekte energie wordt rechtstreeks aan het elektriciteitsnet afgestaan, maar desondanks scheelt dit al behoorlijk qua CO2 uitstoot van ‘oude technieken’ als kolencentrales.

Bestuurder Han van Olphen van het Hoogheemraadschap verrichtte de officiële handeling samen met Van Harten en vertelde daarbij dat met één zo’n windmolen de waterzuiveringsinstallatie geheel zelfvoorzienend zou zijn qua energie. ,,Inmiddels wekken we hier al 40 % van onze benodigde energie zelf op’’, aldus Van Olphen. ,,Het water wordt gezuiverd met behulp van bacteriën. Als deze ‘hun werk hebben gedaan’ gaan ze als slib in een tank. Door de gisting die daarbij vrijkomt ontstaat er biogas en dat gaat vervolgens naar een warmte-stookinstallatie. Op die manier wekken we hier op het terrein energie op’’.

Voor wat betreft Vlaardingen staan er in totaal zo’n 8 mogelijke plekken op de kaart waar windmolens geplaatst kunnen worden. Het tweetal op de Groote Lucht maakt hier overigens deel van uit. ,,We zijn er ongeveer tien jaar geleden al over gaan praten’’, aldus Ruud van Harten. ,,Vanuit de Rijksoverheid is er een opdracht uitgegaan naar de gemeentes om energie te besparen, waarbij de Provincie uiteindelijk verantwoordelijk is voor de plaatsing van windmolens. In Vlaardingen willen we de plaatsbepaling natuurlijk zoveel mogelijk in eigen hand houden. Mogelijke volgende plekken zijn het Benelux Workpark, langs de A20 en op Vergulde Hand 2. In ieder geval op die plekken waar er geen hinder voor omwonenden is, noch ‘horizonvervuiling’.’’ Van Olphen knikt instemmend en besluit: ,,Zo’n windmolen is 80 meter hoog, de wieken zijn 53 meter lang. Dat wil je niet naast je huis hebben staan. Ons terrein hier bij de waterzuivering is daarentegen prima geschikt’’.