Dick: Bij de zwijnen af

23-04-2023 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Een paar maanden geleden vertelde ik dat een jager onverwachts aan de deur stond met een zootje wildzwijnbout in een plastic zak. Zootje klinkt een beetje denigrerend  maar dat is niet zo bedoeld. Het was echt een behoorlijke hoeveelheid ; zeker meer dan acht kilo. Het bestond uit een achterdij en poot van een redelijk jong zwijn dat hij de dag ervoor had geschoten plus nog een ribbenkast met een paar kilo vlees eraan. Een flinke bloederige massa.

Ik was de jager een jaar daarvoor tegengekomen in de buurt van mijn huis en had hem gevraagd of hij wist waar je vlees van wilde zwijnen kon kopen. Hij antwoorde me dat ik niets hoefde te kopen en hij mijn wat vlees zou komen brengen. Laatst vertelde hij me een paar keer eerder langs te zijn geweest maar hij had me niet thuis getroffen. Nu dus wel. Mazzel want de volgende dag zouden we naar Engeland vliegen voor een paar dagen.

Toen ik die bloederige zak met vlees zag, stond ik een beetje beteuterd te kijken. De jager zag het en wist van doorpakken. Hij vroeg me om een scherp mes en sneed het  vlees van de ribben  af  en in kleinere stukken  dat ik verpakte in zakjes van een kilo. Het achterdij en poot hebben we in zijn geheel in de vriezer gelegd.

In de weken erna ben zo is rond gaan vragen bij buren hoe zij wildzwijn klaarmaken. Ook heb ik flink wat op internet keken. Het werd me duidelijk dat het vlees op zijn minst 24 uur gemarineerd moest worden. Sommigen beweerden in marinade van karnemelk anderen in marinade van rode wijn, uien, tuinkruiden en wortelen.  Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar rode wijn. Bovendien heb ik daar genoeg van in voorraad.

Terug uit  Engeland hebben we het vlees laten ontdooien, de rest van het vlees van de botten afgesneden en zijn we het vlees gaan marineren. Niet 24 uur maar lekker drie dagen en nachten. Een buurvrouw had me het advies gegeven de marinade weg te gooien en nieuwe wijn te nemen om het vlees in te stoven.  De sterke wildzwijnsmaak zou te veel gaan overheersen.  Nonsens zeiden anderen. De marinade kun je prima gebruiken.

Ik kon niet kiezen dus heb ik de helft van het vlees in de marinade gestoofd en de andere helft in nieuwe wijn. Vier tot vijf uur lekker laten stoven met jeneverbessen en kruidnagelen.

Goddelijk op allebei de manieren. Waarschijnlijk omdat het zwijn behoorlijk jong was dus nog niet te sterk van smaak. Eet smakelijk !!!

Dick van der PijlGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date