Democratie of dictatuur in Vlaardingen

18-03-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Wat is democratie en wat gebeurt er als democratie afgeschaft wordt ? Dat is één van de thema’s van de tentoonstelling ‘De Democratiefabriek’ die vandaag officieel geopend werd door burgemeester Bert Blase in de Centrale Bibliotheek aan de Waalstraat. De kinderen van groep 7 van de Van Kampenschool waren hierbij aanwezig en ze vroegen Blase het hemd bijna letterlijk van het lijf. De burgemeester legde daarbij uitgebreid uit wat hij zoal doet in de stad en ook wat hij mag. Het ging daarbij vooral over het leren om bij meningsverschillen of conflicten vooral met elkaar in gesprek te blijven. ,,De ene keer krijgt de één zijn zin en de andere keer een ander’’, vertelde Blase daarbij. Eén van de leerlingen herkende dit van thuis, want ,,de ene keer krijgt mijn zus gelijk en de andere keer ikzelf’’. Na de vragenronde startte de officiële openingshandeling, die bestond uit het aansnijden van een grote taart, met daarop het woord ‘Democratiefabriek’, door de burgemeester en één van de leerlingen van de Van Kampenschool. Een lekkernij die de kinderen zich prima lieten smaken!

De tentoonstelling De Democratiefabriek gaat over vrijheid van meningsuiting en democratie en vrijheid om te mogen stemmen. Platform Ander Vlaardingen organiseert deze tentoonstelling samen met de Bibliotheek in het kader van de Geuzenmaand. Het is een interactieve, mobiele tentoonstelling waarin jong en oud aan de slag gaan met machines en apparaten om van alles op het gebied van democratie te gaan onderzoeken. Wat zou er kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog? De tentoonstelling gaat ook over eigen normen en waarden én actief burgerschap.

Ontdek, beleef en handel!

De bezoekers van de tentoonstelling maken keuzes, voeren opdrachten uit en toetsen hun mening. Hierbij vullen ze een routekaart in. De meeste opdrachten zijn zelfcorrigerend. Thuis of op school kunnen de deelnemers hun antwoorden in een internetprogramma verwerken en een persoonlijk certificaat uitprinten. Het certificaat is een verhaal of weergave van hun persoonlijke keuzes.

Van 17 tot en met 30 maart staat 'De Democratiefabriek' in de Centrale Bibliotheek, Waalstraat 100. De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Groepen kunnen zich inschrijven via het contactadres: ed.nelleke@zonnet.nl  Gerelateerd