Categorieën

Service

Definitieve oplossing verkeer Sluisplein

Definitieve oplossing verkeer Sluisplein
Nieuws

Definitieve oplossing verkeer Sluisplein

  • Redactie
  • 16-07-2014
  • Nieuws
Definitieve oplossing verkeer Sluisplein
VLAARDINGEN – In januari zijn de verkeerslichten op het Sluisplein uitgezet als tijdelijke oplossing om de doorstroming voor het oost-westverkeer, de route Vulcaanweg/Deltaweg, te verbeteren. Dit gebeurde mede onder druk van een dreigende blokkade door Vlaardingse ondernemers. De lange, frustrerende rijen wachtende auto’s en vrachtwagens verdwenen vanaf de buitenwerkingstelling van de verkeerslichten vervolgens als sneeuw voor de zon. Voor de oversteek van fietsers en voetgangers is toen ook een tijdelijk verkeerslicht neergezet.

Uit een evaluatie blijkt dat de kruising Westhavenkade – Galgkade – Sluisplein veiliger geregeld moet worden, waarbij de goede doorstroming behouden moet blijven. Het definitief handhaven van het eenrichtingsverkeer vanaf het Sluisplein richting Galgkade is daar onderdeel van. In het voorstel van het college zullen de verkeerslichten aan de oostzijde van het Sluisplein (bij de aansluiting van de Oosthavenkade) verwijderd worden. De verkeerslichten aan de westzijde (bij de aansluiting met de Westhavenkade) wil het college weer aan laten zetten. Het autoverkeer dat van oost naar west of andersom rijdt krijgt in het voorstel standaard groen. Alleen als er verkeer van de Westhavenkade komt of er willen fietsers of voetgangers oversteken, dan zullen de verkeerslichten voor het oost-west-verkeer maximaal 40 seconden op rood staan. Dit is net zo lang als in de huidige tijdelijke situatie. Doordat niet de tijdelijke verkeerslichten, maar de vaste verkeerslichten gebruikt worden, wordt het kruispunt echter overzichtelijker voor alle verkeersdeelnemers en dat komt de verkeersveiligheid ten goede.

Voor de woningbouwplannen aan de Galgkade zullen nieuwe geluidsmetingen worden uitgevoerd. De gemeente gaat er op grond van de recente tellingen vanuit dat de geluidswaarden zodanig zullen blijven dat ze geen belemmering vormen voor de woningbouwplannen.

Het college stuurt het nieuwe voorstel voor het Sluisplein aan de het mobiliteitsplatform Vlaardingen en organiseert bovendien binnenkort een bijeenkomst voor bewoners en ondernemers waarin zij toelichting krijgen op het plan en hierop kunnen reageren. Op basis van de reacties kan het plan nog aangepast worden waarna het college in het najaar een nieuw verkeersbesluit neemt om vervolgens het plan te kunnen realiseren.