De Vlaardingse Hoogstraat als Vrijst(r)aat

01-08-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Marco de Brabander is stedenbouwkundige, bewoner van de Hoogstraat en sinds kort voorzitter van de winkeliersvereniging “De Hoogstraatjes”. Samen met stedenbouwkundige Matthijs de Deckere en stadsgeograaf Benno van der Wilk maakt hij zich ‘druk’ over de verpaupering en leegstand op de Hoogstraat (en de Korte Hoogstraat) . Het resultaat ? Een plan met een visie om de Hoogstraat weer ‘vlot te trekken’ en er een aantrekkelijk gebied van te maken. Kort samengevat: meer vrijheid en minder regels die ondernemers beperken. En zeker de parkeertarieven aanpakken.

De Brabander: ,, Stimuleer de mogelijkheid om ondernemers een deel van de openbare ruimte te laten benutten. Naast meer ruimte voor planten voor de deur en het etaleren van producten zou ook elke winkel een klein terrasje of bankje moeten kunnen plaatsen. De ondernemers maken zo de straat bijzonder en aantrekkelijk om vaker te bezoeken. De huidige precarioregels, bedacht in een tijd zonder winkel leegstandscrisis, werken eerder belemmerend dan stimulerend’’.

Kleinschalige horeca moet zich makkelijker kunnen vestigen in een pand, waar nu nog geen horecavergunning op zit, aldus De Brabander. Daarnaast helpt het ook als vastgoedeigenaren werken met flexibele en kortere huurcontracten. Nieuwe ondernemers kunnen dan makkelijker een risico nemen en starten. Wat de herinrichting van de Hoogstraat betreft denkt hij aan hangplanten, planten/bomenbakken, blauwe straatlichten en banieren aan kabels. De Hoogstraat kan met een ‘kleine’ ingreep ook nog eens de toegangspoort worden voor Vlaardingen voor velen van buiten de stad: ,,De verbinding tussen de Hoogstraat en het Midden Delfland kan benadrukt worden door een aanlegsteiger te maken voor onder andere fluisterboten langs de Kwakelsteeg op de zuidoever van de Vlaardingse Vaart voor de sluis. De Hoogstraat vormt dan de vanzelfsprekende poort van het Midden-Delfland naar de (historische) binnenstad’’.

In het plan van De Brabander komen nog meer ideeën zoals een Streekmarkt naar voren. Zo’n Streekmarkt is een prima startpunt met het oog op een marketingstrategie voor de Hoogstraat en de rest van het Centrum. Daarbij pleit hij er ook voor om ‘iets te doen’  aan de parkeertarieven, iets waar verantwoordelijk wethouder Ruud van Harten inmiddels al aan werkt.

Marco de Brabander daagt tenslotte politiek, ondernemers en andere betrokkenen uit de uitdaging aan te gaan om verder te gaan met de voorstellen die hij en anderen in het visiedocument opgesteld hebben: ,,Er zijn veel hobbels op de weg maar alles wat is voorgesteld, is mogelijk. Niets doen betekent ook dat het niets wordt!’’

 

Gerelateerd