De relmuis

12-09-2021 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk). 

De vorige week zijn we op vakantie geweest. Niet ver weg hoor; maar honderdtwintig kilometer van Limoges. We mochten in een gite van vrienden van ons in de Creuse, een aangrenzend departement, verder naar het oosten. De Creuse is één van de dunstbevolkte departementen van Frankrijk, mooi landelijk en bosrijk en met een lieflijke natuur en veel meren. Ik heb er de eerste tien jaar zelf gewoond met veel plezier maar we vonden het toch een beetje te ver van de stad vandaan.

De gite zelf ligt op een terrein van een paar hectare met een eigen meer. Helemaal vrij gelegen dat wil dus zeggen géén buren. Wat wil je nog meer. Het meer is een paar duizend vierkante meter groot dus zeg maar ongeveer een half voetbalveld. Kom daar maar eens om in Nederland waar je al blij mag zijn met een tuin van een honderdvijftig vierkante meter. 

Volledige vrijheid! Wat wil je nog meer? Zelfs van de nabijgelegen weg kun je  niet op het terrein kijken dus als je in je blote billen wil lopen ga je gang. Haha!

Ja haha. De vrijheid heeft ook een keerzijde. Je denkt alleen te zijn maar uiteindelijk ben je dat niet. Dat merkten we in de nacht; we werden wakker gehouden door een vreemd lawaai of eigenlijk en soort gekrijs. Eerst dachten we dat het onze hond was die beneden in zijn mandje sliep. Maar daar was niets mee aan de hand.

De volgende dag hoorden we van de eigenaar van de gite dat het relmuizen zijn geweest die ons wakker hebben gehouden. In de natuur zijn ook de dieren blij met de vrijheid en rust. Zo is er de zevenslaper of ook wel de relmuis genoemd die graag in huizen verblijven waar maar weinig reuring is. Dan kunnen ze zelf zoveel mogelijk herrie maken als ze willen. Het zijn trouwens hele mooie beestjes; iets groter dan een muis maar mooi getekend. Ergens heeft het iets weg van een eekhoorn. Het schijnt dat deze beestjes door de Romeinen 2000 jaar geleden naar Frankrijk zijn gebracht. Zij fokten de relmuizen om te eten. De Engelsen noemen het beestje edible (=eetbaar) doormouse. Onvoorstelbaar! 

Tot voor kort kon je gewoon gif kopen om ze te verdelgen maar nu zijn ze beschermd. Het gif is dus niet meer te verkrijgen maar er is een andere manier. Bijvoorbeeld een soort muizenval in de vorm van een kooi.  Maar wat doe je dan? Opeten?  Het is en blijft dieronvriendelijk dus ik zou zeggen, wen er aan of maak zoveel lawaai in je huis dat zelfs de relmuizen er genoeg van krijgen en ophoepelen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date