De Plantenbieb van Dominique: meer dan een Coronahobby

11-08-2020 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Bij de bibliotheek kun je terecht voor je boeken, lekker lezen als je vakantie hebt. Maar wat doe je met de Plantenbieb? Dominique van Buuren startte er een in de Oostwijk, op de hoek van de Oranjestraat en de Willem Beukelszoonstraat, en het is op weg een groot succes te worden.

,,Je kunt hier geen planten lenen, maar wel brengen of halen’’, vertelt Dominique. ,,Wie thuis één of meer planten heeft om weg te geven kan ze hier neerzetten, en wie een plantje voor thuis wil mag die hier ook meenemen’’. Het ‘hier’ waar Dominique over speekt is een stellage van veilingkisten, rondom een boom in de Oranjestraat. De gemeente was al gauw ‘om’ nadat Dominique haar plannen had voorgelegd. Ze kreeg toestemming, wat hulp en ook de vraag om de boom waaromheen de Plantenbieb ligt te adopteren. ,,Dat houdt in dat de gemeente niet langer de boomspiegel onderhoudt, het stukje grond om de boom’’, aldus Dominique. ,,Maar veel werk is dat niet, dus geen probleem, integendeel’’.

Dominique maakte in de regio kennis met het fenomeen van Plantenbieb; ze bezocht er zelf een aantal waaronder in Rotterdam, om zelf planten te brengen en te halen. ,,Ik dacht wel: dat kan toch wel wat dichterbij, dus ook in Vlaardingen. Ik hou van planten, mijn huis staat er vol van (we telden er tientallen) en het is fijn om dat te delen. Een week of drie geleden ben ik gestart, en inmiddels zijn er al meer dan 50 stuks gehaald en gebracht’’. Een prima start dus, waarbij social media ook een belangrijke rol spelen om de Plantenbieb stevig onder de aandacht te brengen. Wie eens wil kijken vindt deze terug op Instagram en Facebook via @plantenbiebvlaardingen .

Aan de groei van de Plantenbieb wordt door Dominique ook gewerkt met haar eigen ‘plantenkraamkamer’: gekregen of zelf gecreëerde stekjes kweekt ze liefdevol op totdat de plantjes groot genoeg zijn om naar een andere liefhebber te gaan. Vooral in deze warme dagen is goede zorg daarbij onontbeerlijk en dagelijks geeft ze die zorg, en water, aan de planten die in de Plantenbieb op adoptie wachten. Of aan nieuwe planten die gebracht worden en die net een beetje extra hulp en aandacht krijgen om groot en sterk te worden. ,,Met sommige planten die ik er zelf neerzet dreigde het even mis te gaan bij mij thuis; dat heeft alles te maken met mijn katten die aan bepaalde planten gaan knagen en dan blijft er weinig van over als je dat laat gaan. Een ander doet daar z’n voordeel mee!''

Over het hoe en waarom van de Plantenbieb is Dominique duidelijk, en vooral bevlogen: ,,Ik ben er mee begonnen toen ik noodgedwongen thuis zat vanwege de coronamaatregelen. In eerste instantie was dat eigenlijk een soort coronahobby. Maar ik vind het ook belangrijk dat je met name kinderen leert om te zorgen voor de natuur. En tenslotte is het ook mooi om andere huiskamers wat voller te maken. Via deze Plantenbieb met mooie groene planten. En dat is meer dan een coronahobby’’.