De nieuwe haring komt er weer aan!

08-06-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Als de haring weer van goede kwaliteit is, en volgens de laatste berichten is dit zo, komt op woensdagavond 15 juni rond de klok van 19.00 uur de VL92 Balder binnen met de nieuwe vangst.

Het binnenhalen van de Nieuwe Haring wordt georganiseerd door de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen. Dit evenement is een voor Nederland unieke traditionele gebeurtenis, die teruggrijpt op de eeuwenlange positie van Vlaardingen als grootste haringhaven van Nederland. Het is eveneens traditie dat in Vlaardingen de beste Nieuwe Haring wordt aangevoerd!

Het muziekkorps “De Haringkoppen” zorgt voor een muzikaal onthaal bij de sluis en het Shanty- en Seasongskoor “De Vlaerdingse Maatjes” zorgt voor de maritieme omlijsting op de kade. Na de feestelijke aankomst zal de Nieuwe Haring direct op de kade worden gekeurd door de kuipersbaas. Keuring en bij behorende historische activiteiten worden door acteurs en vrijwilligers op een zo authentiek mogelijke manier nagespeeld. Hierdoor krijgt de toeschouwer een goed beeld van dit belangrijke onderdeel van onze eeuwenoude haringcultuur. Indien de keurmeester de kwaliteit van de haring hoog genoeg acht, wordt het eerste kantje aan burgemeester Bert Blase aangeboden. Vervolgens zal de ‘Koningharing’ met de ‘haringsjees’ symbolisch naar Zijne Majesteit worden gebracht. Hierna zal een deel van deze Nieuwe Haring worden overhandigd aan de gasten van de Pameijerstichting.

Vanzelfsprekend krijgen de belangstellenden op de kade ruimschoots de gelegenheid de haring te proeven, tegen een vriendelijke prijs.  Omdat vis moet zwemmen, zal ook de tap goed gevuld zijn.

Museum Vlaardingen gedurende het evenement open tot en met 20.00 uur een mooie gelegenheid om ook een bezoek te brengen aan het museum voor de Vrienden van Museum Vlaardingen is de entree  gratis (u kunt zich deze avond aanmelden als vriend en gebruik maken van de gratis toegang).

Programma:

18:45 uur De Haringkoppen treden op bij de Havensluis
19:00 uur Doorvaart Balder bij de Havensluis
19:30 uur Aankomst van de VL92 Balder bij de museumkade
19:45 uur Haringproeven door burgemeester Bert Blase

Daarna is er de verkoop van Nieuwe HaringGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date