Categorieën

Service

De miljoenen van Stichting Stadsherstel

De miljoenen van Stichting Stadsherstel
Nieuws

De miljoenen van Stichting Stadsherstel

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 25-12-2015
  • Nieuws
De miljoenen van Stichting Stadsherstel

VLAARDINGEN – Een Vlaardingse kleurenwaaier, één of enkele gesponsorde boekjes, tijdelijke subsidie verstrekken aan nieuwe ondernemers voor de huur en wat opgeknapte geveltjes. Dat is zo’n beetje het erfgoed van Stichting Stadsherstel Vlaardingen, een project dat in 2011 begon en sinds 1 januari dit jaar geen activiteiten meer ontplooide.

De stichting was destijds, met geld van het Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o., de woningcorporaties en de gemeente, opgezet om de Hoogstraat en omgeving een beter aanzien te geven; de monumentale panden aan de Hoogstraat moesten opgeknapt worden en bedrijvigheid aangetrokken in de vorm van nieuwe ondernemers.

Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de ontbinding van de Stichting Stadsherstel Vlaardingen per 1 januari 2016. Een deel van het geld dat nog ‘in kas’ was zal worden overgeheveld naar de reserve Vitalisering Binnenstad: €200.000. Dit bedrag wordt bestemd voor projecten ter verbetering van de uitstraling van specifiek het beschermd stadsgezicht of een bijdrage aan de nieuw op te richten stichting Stadsherstel Waterweg.

Al met al is nog niet duidelijk wat nou de resultaten zijn van de paar miljoen euro die in 2011 naar Stichting Stadsherstel gingen. Mogelijk is, naast de €200.000 voor de gemeente, het overige resterende bedrag (als dat er al is) naar de andere financiers terug gegaan. Het heeft projectleider Paul Smolders in ieder geval geen windeieren gelegd; ingewijden noemen verschillende bedragen die Smolders ontvangen zou hebben voor drie dagen per week werken, met een ‘vanaf bedrag’  van zo’n €80.000 op jaarbasis. Dat is veel geld voor iemand die enerzijds telefonisch slecht bereikbaar was en anderzijds graag met een drankje in de hand de mooie resultaten van de stichting publiekelijk leek te vieren bij een georganiseerde receptie.

Veel meer bedrijvigheid is er niet echt bijgekomen, er verdwenen vrijwel net zo veel ondernemers als dat er bij kwamen. Momenteel staat een pand plus nering op de Hoogstraat te koop, tussen de Korte Hoogstraat en de Afrol: één van de winkels woonaccessoires die er nooit echt hard ‘aan leek te trekken’ om bekend te maken dat ze er zaten. Een ander pand waarin ‘Samen lezen en Schrijven’ gevestigd is, zal ook vrijkomen als deze verhuist naar de Centrale Bibliotheek aan de Waalstraat. Een handvol andere panden, waar Stichting Stadsherstel en het Museum Vlaardingen tijdelijk gehuisvest waren, staan ook alweer leeg.

Wat er ook nodig is om de binnenstad te revitaliseren, een beetje gezond verstand is wel op z’n plaats, meer nog dan mooie projectplannen op papier.