De Kruidenbuurt bouwt een feestje!

17-09-2018 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Een aantal Kruidenbuurters met Ilona de Ligt op de voorste rij, tweede van rechts

VLAARDINGEN – Op zaterdag 22 september is het Burendag. Dat betekent op veel plekken in Vlaardingen dat buren elkaar opzoeken, samen tijd doorbrengen en een bakkie doen. In de Kruidenbuurt in Vlaardingen Holy pakken ze het wat anders aan, grootser. Over het hoe en waarom spraken we met twee ‘Kuidenbuurters’ van de organisatie: Ilona de Ligt en Pepijn van Collenburg.

,,Het eerste begin werd gevormd door de protesten tegen de bouw van zes bungalows aan het Muskuskruid'', vertelt Ilona. ,,De buurtbewoners stonden daar schouder aan schouder om zich sterk te maken voor het behoud van de groenstrook. Daarbij kwam dat we ook nog eens meer dan 1000 handtekeningen hadden opgehaald van dus 1000 ‘echte mensen’. Dat saamhorigheidsgevoel wilden we nadat de actie geslaagd was vasthouden’’.

,,Het was echter te kort dag om vrij kort na die protestacties iets groots te organiseren, voor en met de buurt’’, vult Pepijn aan. ,,We merkten dat er zoveel bij kwam kijken, bij het ‘plaatje’ dat we voor ogen hadden, dat we even op de rem zijn  gaan staan. Maar die verbinding met elkaar, die wilden we wel vasthouden’’. Ilona: ,,Dit jaar zijn we wel begonnen met een nieuwjaarsborrel en aansluitend elke twee weken met een groep volgde het brainstormen en plannen maken. We hebben nu een kerngroep van 6 meiden, waar we Pepijn voor het gemak ook maar even bij rekenen. Daaromheen staat een groep van twaalf vrijwilligers en met z’n allen hebben we een evenement gepland, een echte Burendag, maar dan wel groots aangepakt’’.

Pepijn: ,,Op 22 september gaat het gebeuren, op het schoolplein van CBS Het Anker waar ook de protestbijeenkomst destijds was. De school werkt mee en voorziet het geheel van stroom en een muziekinstallatie. Die ruimte hebben we ook wel nodig, want de hele Kruidenbuurt is uitgenodigd, tot en met de Adenauerlaan toe en alles in overleg met de woningstichtingen Waterweg Wonen en Samenwerking. We hebben er speciaal uitnodigingen voor rondgebracht met ‘save the date’ op de flyers’’.

,,Ons enthousiasme heeft andere betrokken partijen enthousiast gemaakt’’, vervolgt Ilona. ,,Niet alleen de woningstichtingen, maar ook de gemeente Vlaardingen heeft een ‘duit in het zakje gedaan’, onder meer vanuit het beschikbare Leefbaarheidsbudget. Daarnaast natuurlijk het Oranjefonds dat de Nationale Burendag sponsort, lokale supermarkten Lidl en Albert Heijn De Loper en welzijnsorganisatie Minters. Kortom, veel betrokken partijen en veel enthousiasme en we gaan er vanuit dat dit één groot en geslaagd evenement wordt’’.

Ilona: ,,Deze wijk is heel gemêleerd, met jong en oud, koop- en huurhuizen en nog meer. Daarin zit voor ons de uitdaging, om die verbinding die we al ervoeren bij de ‘bungalowprotesten’ verder tot stand te brengen en te verdiepen. En als het even kan willen we dat elk jaar laten terugkeren. Zelf ervaar ik de wijk als geborgen en vertrouwd’’.

,,Ik ken inmiddels aardig wat mensen bij wie ik ’s nachts, in geval van nood, aan kan en wil kloppen’’, sluit Pepijn aan. ,,Dat gevoel dat Ilona heeft, dat heb ik dus ook. Verder bouwen aan de relaties in de buurt is belangrijk, want als je niets doet dan gebeurt er ook niets. Het was daarnaast ook wel een uitdaging om voor de 22-ste september allerlei activiteiten te organiseren die bij al die doelgroepen aansluiten. Er is sport & spel met onder meer een pannakooi en een honkbalclinic (iets verderop), een training in weerbaarheid, schilderen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Belangrijk centraal punt is dan wel weer de koffietafel, met ook thee en die labeltjes waarop vragen staan die aanleiding vormen om met elkaar in gesprek te gaan. Over allerhande onderwerpen. In ieder geval is vervelen geen optie die dag, er zal geen ‘dood’ moment zijn’’.

,,We kijken hoe het gaat’’, besluit Ilona. ,,De hele buurt doet mee, inclusief het verzorgen van de hapjes. Voor de steviger trek hebben we een aantal barbecues staan, waarop iedereen zijn eigen meegebrachte vlees kan leggen. Een aantal anderen verzorgen kleine hapjes. Alles lijkt in ieder geval goed geregeld en nu is het ‘gewoon doen’, samen met de buurt. We hebben er veel zin in’’!Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date