De Hoekse Lijn volgens Peter de Jong

20-11-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - De Vlaardingse stadsomroeper Peter de Jong presenteert eind deze maand zijn nieuwe publicatie 'De Hoekse Tijdlijn'.

Dat is welbeschouwd de catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in galerie Har Henschens op de Smalle Havenstraat in Vlaardingen. De Jong vindt het passend om deze catalogus, die volgens hem ook afzonderlijk kan worden gelezen, met vertraging af te leveren. Net zoals met de Hoekse Lijn het geval is. Bijkomend voordeel: in de catalogus konden commentaren van bezoekers worden opgenomen over het openbaar vervoer in het westelijk gedeelte van de Rijnmond. De presentatie vindt plaats in Schiedam, in Jeneverie ’t Spul aan de Hoogstraat 92.

'Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, trappie af hoekie om gekkenhuis.' Deze dichtregel van Jules Deelder is inmiddels onverbrekelijk verbonden met de Hoekse Lijn, aldus de Jong. Evenals het Nederlandse spreekwoord: 'Veel beloven en weinig geven, doet een gek in vrede leven'. Steeds opnieuw worden de inwoners van de Waterweggemeentes onverhoeds geconfronteerd met nieuwe berichten over rampspoed en vertragingen rond de Hoekse Lijn. De catalogus en de inmiddels gesloten tentoonstelling zijn ingegeven door twee gedachten: de bevolking wordt in het ongewisse gelaten en in de berichtgeving gaat het steeds over Rotterdam en Hoek van Holland. Schiedam, Vlaardingen en Maassluis met hun tweehonderdduizend inwoners blijven buiten beschouwing.

En waar blijft de toorn van de volksvertegenwoordigingen? Zo vraagt De Jong zich af. Hij zal na de welgekozen bewoordingen die van een stadsomroeper verwacht mogen worden, de eerste exemplaren van de catalogus aanbieden aan de Vlaardingse raadsleden Ben Trooster en Ron Boers. Daarna zal de Schiedamse historicus en stukjesschrijver Han van der Horst de hedendaagse bouwprocessen en drama´s vergelijken met hoe het ging toen de oude spoorlijn werd aangelegd in de periode 1891-1893.

Iedere Schiedammer en Vlaardinger is welkom bij de presentatie, op 25 november vanaf drie uur in ’t Spul aan de Hoogstraat 92 in Schiedam.Gerelateerd